Filmirežissöör Aku Louhimies: «Tundmatu sõdur» on meie rahvusmälu kristall

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
filmirežissöör Aku Louhimies
filmirežissöör Aku Louhimies Foto: Soome Suursaatkond

Soome kirjandusklassikasse kuuluva Väinö Linna romaani «Tundmatu sõdur» järgi tehtud film jõudis esimest korda rahvusvahelise publiku ette eile õhtul Tallinnas. Soome juubeliaasta auks oktoobri lõpus kinolinale jõudnud film on juba teinud ajaloolisi rekordeid ning oodatult jaganud ka publiku arvamusi. Milline on aga selle filmi saamislugu ja miks see teos oluline on, räägib režissöör Aku Louhimies.

«Linna sõjaromaani lugu, tegelaskujud ja nende kogemused ning katsumused on soomlaste rahvuspärand, osa soomlusest ja suur osa sõda kogenud sugupõlve ning nende järglaste – meie – identiteedist. See on lugu, mis ei tohi ununeda,» rõhutab Louhimies YLE-Areena portaalis avaldatud videos.

«See lugu on kui meie rahvusliku mälu kristall ja usun, et «Tundmatu sõduri» taustal suudame ja oskame paremini mõista neid kriise, mis tänases maailmas meid mõjutavad. Läbi selle romaani mõistame ehk paremini neid inimesi, kes on pidanud pagema julmuste ja ülekohtu eest ning põgenema oma kodust ja sünnimaalt,» on režissöör veendunud ja loodab, et on oma isamaa sajanda sünnipäeva auks loodud linateoseses Väinö Linna romaanis kirjeldatule truuks jäänud.

«On suurepärane, et saan osaleda just nimelt Linna sõjaromaani põhjal sündinu tõlgenduses. See ei ole mingilgi moel juba olemasoleva, 1955. aastal linastunud mängufilmi kordus, vaid meie endi täiesti ehe versioon ja kunstiline nägemus sellest soomlastele nii olulisest loost,» kirjeldab näitleja Eero Aho, kes kehastab filmi peategelast nimega Rokka.

Mängufilmi võtted algasid 2016. aastal juunis. Talviseid stseene filmitakse veel praegugi. Võttepaikadeks on sõjaväeosa Vekaranjärvel, Kotka–Hamina piirkond, samuti Helsingi ja Põhja-Karjala. Aasta lõpuks jõuab oma ajastu noortest isamaakaitsjatest kõnelev film kinodesse. 

HUVITAV TEADA:

  • Väinö Linna (1920–1992) oli Soome kirjanik. Tema 1954. aastal kirjutatud sõjaromaan kandiski esmalt lihtsalt nime «Sõjaromaan». Kirjastaja oli algselt raamatu suhtes skeptiline, ent kui tublisti tsenseeritud teos nimega «Tundmatu sõdur» praktiliselt päevadega raamatupoodides läbi müüdi, mõisteti, et legend on sündinud. Järgnes sellele suurem poleemika, sest ühtedele sõja argist ja karmi iseloomu kirjeldanud raamat meeldis, teistele aga tundus käsitlus ebapatriootlikuna. Üllaste aadete ja lõputu vapruse asemel tõusid fookusesse raskused, lihtsõdurist tegelaste igapäevane võitlus ja hirmud. Sellele vaatamata oli tegu tsenseeritud tekstiga, peale tavapärase toimetamise oli raamatus pehmendatud teatud ütlusi sõjaväe kõrgemate juhtide, kiriku ja poliitika kohta. Lugejatele raamat igatahes meeldis, sest üksnes esimese aastaga müüdi seda 175 000 eksemplari ning praeguseks on tegu soome kirjandus ühe läbi aegade tuntuima ja edukaima raamatuga, mida on müüdud umbes 700 000 eksemplari ja tõlgitud enam kui 20 keelde, valmimas on uus filmiversioon. Tänaseks on Soomes Linna romaanist ilmunud enam kui poolsada trükki.
  • Tsenseerimata «Sõjaromaan» ilmus algsel kujul alles aastal 2000, eesti keeles avaldas raamatu esimest korda 2006. aastal kirjastus Tänapäev.
  • «Tundmatu sõduri» ainetel valminud mängufilm «Tuntematon sotilas» esilinastub 27. oktoobril 2017. Produktsioon: Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017 Oy, produtsendid: Mikko Tenhunen ja Aku Louhimies, režissöör: Aku Louhimies, stsenaarium: Jari Olavi Rantala ja Aku Louhimies.
  • Filmi eelarve on tegijate sõnul umbes 7 miljonit eurot.
  • Soome 100 ametlikku programmi kuuluv sõjafilm on kolmas, mis Väinö Linna romaani ainetel on filmitud.
  • Neist teine, 1985. aastal filmitud (rež. Rauni Mollberg) jõudis kinodesse täpselt 30 aastat pärast esimest, legendaarseks saanud linateost. Film pärjati kolme Jussi ehk Soome filmiauhinnaga: tunnustuse said Rauni Mollberg (režissöör), Risto Tuorila (Koskela) ja Paavo Liski (Roka). Legendi staatust film küll ei saanud, ent kriitikute sõnul oli film vähemalt näitlejate vanuse ja tuntuse poolest realistlikum, sest rolle tegidki noored ja toona tundmatud.
  • Esimene, 1955. aastal valminud (rež: Edvin Laine) film on senini Soome [kinodes] vaadatuim mängufilm läbi aegade – 1989. aasta andmetel järgi oli vaatajaid kokku 2,8 miljonit.
  • Legendaarne mängufilm on siiani tele-eetris igal aastal 6. detsembril ehk Soome iseseisvuspäeval.
  • Filmi algustiitrite taustal kõlavad Soome helilooja Jean Sibeliuse sümfoonilise poeemi «Finlandia» algustaktid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles