Tom of Finland – mees, kes joonistas Freddie Mercury riided

Piret Kooli
, Soome 100 portaali peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tom of Finland – soome kunstniku Touko Laaksoneni joonistus
Tom of Finland – soome kunstniku Touko Laaksoneni joonistus Foto: Wikipedia.org

Mängufilm «Tom of Finland» on üks Soome 100. juubeliaasta suursündmustest. Filmi režissöör on Dome Karukoski, nimiosas Pekka Strang. Miks aga võttis rahvusvaheliselt tuntud režissöör Karukoski Soome juubeliaasta tähistamiseks ette just selle töö?

«Touko Laaksonen oli kunstnik, kes joonistas paberile oma utoopia, kuid tema sõnum muutus tasapisi üha poliitilisemaks ning lõpuks muutis see maailma – see on ka lühidalt öeldes selle filmi lugu. See on lugu ajast, mil polnud internetti, rääkimata sotsiaalmeediast. Olid vaid joonistused, mida Touko 1970–1980ndate Helsingis oma väikeses korteris paberile visandas.

Need pildid levisid käest kätte ja neilt kõigilt vaatas vastu kujutlustes sündinud kangelane nimega Tom Of Finland. Kui siis Touko ühel hetkel Ameerikasse jõudis, pani ta selga oma musta nahktagi ja muutus superman'iks. Ta joonistas oma utoopia. Tema julgus on inspireeriv,» kirjeldab Karukoski oma kolmanda mängufilmi peategelast.

Soome filmirežissööri uut mängufilmi «Tom of Finland» ootab veebruari lõpul maailma esilinastus. Teisipäeval selgus aga juba, et film on valitud Göteborgi filmifestivali avafilmiks. Galaõhtu toimub 27. jaanuaril. 

Elulooline «Tom of Finland» räägib Soome kunstnikust, kes sai ülemaailmselt tuntuks homoerootiliste joonistuste autorina ja kelle artistinimeks sai Tom of Finland, kuid kes sõprade ja lähedaste jaoks kandis nime Touko Laaksonen.

Touko Laaksonen alias Tom of Finland aastal 1959. aastal. / wikipedia
Touko Laaksonen alias Tom of Finland aastal 1959. aastal. / wikipedia Foto: Wikipedia

Filmi režissööri Dome Karukoski sõnul on valmiv linateos igas mõttes kallis. «Eelarve on enam kui viis miljonit. Lugu aga ise on aktuaalne ja huvitav ning praegu on selle jaoks hea aeg,» avaldab Karukoski, kes töötas ainuüksi filmi käsikirjaga kokku enam kui viis aastat.

«Touko, või nagu Soome ja maailm teda tundis Tom of Finland, oli oma kodumaal peidus täpselt niisamuti nagu Clark Kent ja Superman pidid end varjama oma kodumaal, Ameerikas,» võrdleb Karukoski reaalset inimest ja väljamõeldud tegelast, võrdsustades neid kui ajastu märke või Oma Aja Kangelasi.

«Mu filmide tegevused ei toimu ühes ajas või kohas, ja mul ei ole ühte lugu, mida räägin. Kuid minu jaoks on alati oluline jutustus, teemad ja inimesed – olgu nad siis orvud, uusnatsid, töötud, fundamentalistid või kes tahes. Minu kui režissööri vaatenurk teatud teemadele on juurtetu, sest lähenen inimeste kaudu,» avaldab Karukoski.

Nii avab ka Tom of Finland ennekõike inimest, peategelasest kunstnikku. Kuid oma osa on filmis ka ajalookäsitlusel, millest saame teada, mida tähendas olla homoseksuaal pärastsõjaaegseil aastail Soomes, Saksamaal ning Ameerikas.

«Mu filmidest on näha, et mu ema on kasvatanud mind humaanseks optimistiks. Hoolimata sellest, et maailmas toimub erinevaid ja ka koledaid asju, püüan ma kõike näha läbi headuse prisma – see on mu ema eluhoiak, mis minusse on kandunud ja mida oma kalliks päranduseks pean,» kirjeldab 40-aastane režissöör.

HUVITAV TEADA:

  • Soome kunstnik Touko Valio Laaksonen sündis 8. mail 1920 õpetajate peres. Ta suri 7. novembril 1991 Helsingis.
  • Viieaastaselt mängis ta klaverit ja joonistas koomikseid.
  • Õppis Helsingi kunstikoolis, kuid Talvesõja tõttu jäid õpingud pooleli.
  • 1940. aastal läks mees rindele. Talle omistati leitnandi auaste.
  • Õppis Sibeliuse akadeemias, laulis kooris bassi ja mängis restoranides klaverit. On komponeerinud ühe laulu, mille kirjutas Aino Kallase luuletusele «Vihmalind». Laul on ka segakoori esituses plaadistatud.
  • Ülemaailmse tuntuse sai mees homoerootiliste joonistuste autorina.
  • Laaksoneni kunstnikunimi tulenes varjunimest, mida mees kasutas 1957. aastal, ameerika homodele suunatud kulturistide ajakirjas joonistusi avaldades. 
  • Tom of Finlandi tegelasteks on meremehed, mootorratturid, nahkrõivaid kandvad mehed. Neist sai maskuliinse homomehe tunnus.
  • Teiste hulgas jälgisid Tom of Finlandi loodud stiili kultusbändi Village People liikmed ja laulja Freddie Mercury.
  • Tom of Finlandina tuntuks saanud kunstnik mõjutas 20. sajandi teises pooles oma loominguga tugevalt homoseksuaalset subkultuuri.
  • Lähedastele ei avaldanud Laaksonen oma seksuaalset orientatsiooni mitte kunagi. Ainsana teadis mehe saladust Laaksoneni õde Kaija.
  • Laaksonenil oli pikaaegne partner Veli «Nipa» Mäkinen, kes suri 1981. aastal.
Copy
Tagasi üles