Aasta oodatuim päikesetõus: kaks kuud kestnud kaamos käriseb selleks korraks lõhki! (2)

Piret Kooli
, Soome 100 portaali peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapimaa talvine päikesepaiste
Lapimaa talvine päikesepaiste Foto: Elina Kilpisjärvi / VisitFinland

Soome ajakirjanduses ületab üks päikesetõus alati uudiskünnise ja nii ka Soome juubeliaastal, sest täna, 16. jaanuaril kell 11.58 tõuseb Utsjoel jälle päike. Ja ehkki päike loojub juba 48 minutit hiljem, on kaks kuud kestnud kaamos puruks käristatud. 

Polaaröö siiski jätkub.

Soome rahvusringhäälingu intervjuus kinnitab meteoroloog Seija Paasonen, et päike loojub täna Utsjoel juba kell 12.46, ent kuna ilm on selge, jõuavad Utsjoe elanikud taevalaotusel siiski märgata väikest valgusesähvatust. 

Teisiti on lood aga Utsjoe vallas asuvas Nuorgami külas, mida loetakse Soome ja ka Euroopa Liidu põhjapoolseimaks punktiks, kus kaamose taandumine algab homsest. 

Homme jõuab lääne poolt Soome lumesadu, mille tõttu Nuorgami küla elanikud ei pruugi heledamat hetke märgatagi.

Esmaspäeval on niisiis Lapimaal päev 48 minutit pikk. Teisipäeval on heledamat aega aga juba pea poolteist tundi. Samas on Soome lõunapoolseimas tipus Hangos päeva pikkuseks kuus tundi ja 51 minutit.

Kevadisel pööripäeval, mis on sel aastal 20. märtsil, algav periood, mil öö ja päev on ühepikkused. Päeva muutub taas lühemaks kolm kuud hiljem, 21. juulil ehk suvisel pööripäeval.

Päeva pikkust saab vaadata SIIT

Kuid kaamoselgi on oma värvid ja valgus. Neist tuntuimad on virmalised:

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles