Georgi Viies: Soomes on üks äge kaart, mida ma oma rahakotis kannan

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Museokortti ehk Muuseumikaart
Soome Museokortti ehk Muuseumikaart Foto: Autori foto

​Soome juubeliaastal on muuseumidel oma osa. Et soomlane ikka muuseumisse jõuaks, tehakse usinalt ja igal tasandil tööd. Üks leiutistest on muuseumikaart. Helsingis elav eestlane Georgi Viies kirjutab kaardi mõjuvõimust lähemalt.

Mais 2015 alustanud Muuseumikaarti – soome keeles Museokortti – kasutab tänaseks veidi üle 100 000 registreeritud kasutaja, kes eelmisel kalendriaastal tegid kokku üle miljoni muuseumikülastuse 250 muuseumis üle Soome.

Muuseumikaart on äge. Aastamaksu järel, saad iga kell sisse astuda erinevatesse muuseumitesse üle Soome, sealhulgas pea igasse muuseumisse Helsingis. Saad vaadata meeldima hakanud näitust uuesti ja uuesti. Kasvõi iga päev. 

Tänu muuseumikaardile on paljude näituste külastamine kujunenud pigem heaks traditsiooniks kui harvajuhtuvaks luksuseks. Väidetavalt mujal maailmas sellise kontseptsiooniga kaarti veel ei olnud, väljaarvatud Hollandis, kus see toimib aastast 1980.

Tänu muuseumikaardile on paljude näituste külastamine kujunenud pigem heaks traditsiooniks kui harvajuhtuvaks luksuseks.

Muuseumikaardi loojad näevad, kuidas Muuseumikaart on muutmas inimeste igapäevast käitumist. Muuseumi külastamise barjäär kaob, sest kaardiomanik saab muuseume külastada tihti ja ette planeerimata. Üht muuseumit võib Muuseumikaardiga külastada kord päevas, kuid samas kasvõi iga päev. Muuseumisse võib minna lihtsalt niisama näiteks kui on hetk aega üle. Või saada seal sõpradega kokku. Lihtne on minna vaatama uuesti näitust, mis meeldima hakkas. Nii on Muuseumikaart kujunemas omamoodi elustiilikaardiks.

Muuseumid saavad iga Muuseumikaardi külastuse pealt kindla summa oma kassasse. Muuseumite külastajate arv on 2016. aastal kasvanud 10%. Helsingi suurimad muuseumid Ateneum, Kiasma ja Sinebrychoffi teatasid, et tegid  eelmisel aastal kõigi aegade rekordi kokku 700 000 külastajaga. Muuseumid ise toovad esile, et lisaks külastuste arvu kasvule on kasvanud ostud muuseumikohvikutes ja -poodides.

Muuseumikaardi muuseumite valikut ja uusi näitusi tutvustab e-maili teel saadav uudiskiri, sisutihe veebileht ja Facebooki leht, kus hetkel on üle 20 000 jälgija. 

Muuseumikaart on heaks reisipiletiks 100-aastase Soome ajalukku. Juubeliaasta puhul muuseumites pakutavaga saab tutvuda SIIN

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles