KUULA Soome juubeli auks toimunud kontserti uuesti!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Sibeliuse akadeemia professor, viiuldaja Réka Szilvay
Soome Sibeliuse akadeemia professor, viiuldaja Réka Szilvay Foto: Promofoto

5. veebruaril toimus Kadrioru Kunstimuusemis pidulik kontsert, mis on pühendatud Soome juubeliaastale. Kontserti saab kuulata ka Klassikaraadio järelsalvestusena.

Soome ja Austria Suursaatkonna, Eesti Soome Instituudi ja Soome Sibeliuse Akadeemia koostöös sündinud kontserdi vaheajal toimub ka esimene vestlus Soome Instituudi poolt korraldatavas sarjas «100 talks – Kutsu soomlane külla!» 

Esimene külaline on Soome Sibeliuse Akadeemia professor, viiuldaja Réka Szilvay. Juttu tuleb Soome muusikaelust, Szilvayde legendaarsest perekonnast ja nende perekonnaorkestrist ning muusikaõpetamise meetodist, samuti soome viiuldajate rahvusvahelise edu saladustest.

​Helsingis sündinud Réka Szilvay alustas viiuliõpinguid juba 4-aastasena oma viiuldajast isa Géza Szilvay käe all. 12-aastasena järgnesid õpingud Sibeliuse Akadeemias prof. Tuomas Haapaneni ning 1992–1998 Viini Muusikaülikoolis prof. Gerhard Schulzi käe all. Viini Musikvereinist Sibeliuse viiulikontserdi solistina sai 1999. aastal alguse ka tema  rahvusvaheline karjäär.

Tänaseks on Sibeliuse Akadeemia professor Réka Szilvayist kujunenud üks soome tuntuimaid viiuldajaid, kes koduorkestrite kõrval on esinenud Londoni Filharmooniaorkestri, Birminghami ja Göteborgi Sümfoonikute, Peterburi Maria teatri orkestri, Kopenhaageni Fliharmoonikute, Austria Tonkünstler-orkestri ja Strasbourgi Filharmoonikute solistina dirigentide Jukka-Pekka Saraste, Valeri Gergievi, Leif Segerstami, Andrew Littoni, Sakari Oramo, Adam Fischeri, Osmo Vänskä, Neeme Järvi, Mikko Francki, Markus Stenzi, Juha Kangase ja Fabio Luisi dirigeerimisel. Sooloesinemised on teda viinud sellistesse maailma tuntuimatesse kontserdisaalidesse nagu New Yorgi Carnegie Hall, Viini Konzerthaus, Salzburgi Festspielhaus, Kölni Filharmoonia, Londoni Wigmore Hall, Amsterdami Concertgebouw, Pariisi Cité de la Musique ja Brüsseli Palais des Beaux-Arts.

Lossimuusika kontsertsarja raames esinevad seekord Soome ja Austria väljapaistvad muusikud ja kontserti saab järelkuulata Klassikaraadio vahendusel selle lingi alt.

ESINEVAD: 

  • Emmanuel Tjeknavorian, viiul (Austria)
  • Réka Szilvay, viiul (Soome)
  • Atte Kilpeläinen, vioola (Soome)
  • Annariina Jokela, vioola (Soome)
  • Lauri Kankkunen, tšello (Soome)
  • Heike Schuch, (Austria)

KAVAS:

  1. George Enescu – Ménétrier op 28
  2. Torsten Herrmann – 4 inventsiooni soolotšellole op 1
  3. Sauli Zinovjev – Arco soolotšellole
  4. Sergei Prokofjev – Sonaat D-duur sooloviiulile op 115
  5. Johannes Brahms – Keelpillisekstett B-duur op 18

Kadrioru loss on kaunimaid ja tuntumaid ajaloolisi kontserdisaale Eestis. Viimaste aastakümnete jooksul on lossi peasaal pakkunud meeldejäävaid muusikaelamusi nii Tallinna elanikele kui arvukatele külalistele. Sealne muusika esitamise traditsioon on väga pikk, ulatudes 18. sajandisse, kui musitseerimine oli igapäevase õukonnaelu lahutamatu osa. Lossis on üles astunud nii säravaimad eesti interpreedid kui ka rahvusvaheliselt tunnustatud solistid ja ansamblid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles