Postimees 1932. aastal: Eesti piiritus Soome

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuresoleval pildil on vaid üks kogus piiritust ja viina ning puskariaparaate, mis läksid 1919. aastal sundhävitamisele.
Juuresoleval pildil on vaid üks kogus piiritust ja viina ning puskariaparaate, mis läksid 1919. aastal sundhävitamisele. Foto: Eesti Rahva Muuseum

Teatavasti Soomes lõpeb alkoholi keeld 5. aprillil. Ühenduses sellega peavad soomlased seks ajaks oma viinamonopoli korda seadma. Juba mõnda aega Soome pealinn kubiseb alkoholilisi jooke valmistavate riikide agentidest, kes üksteise võidu tahavad võita Soome turgu oma jookidele.

Ka eesti poolt on kogu aeg avanevat turgu silmas peetud ja möödunud nädalal sõitis Helsingi välisministeeriumi väliskaubanduse osakonna direktor E. Virgo, kes pidas läbirääkimisi Soome valitsusega Eesti piirituse ostmise asjus. Laupäeva õhtul jõuti kõigis punktides kokkuleppele. Soomlased tahavad osta meilt iga aasta 2 milj. liitrit piiritust, kuid reserveerivad endale õiguse suurendada seda kogust 4 milj. liitrini.

Soomlased ei taha aga saada piiritust, vaid 40-kraadilist viina, nagu seda müüakse meil. Kui leping lõplikult kinnitatakse, siis peab juba 19. märtsil olema Helsingis kohal 500 000 liitrit 40-kraadilist viina. Viin läheb Soome Eesti pudelites. Soomlased saadavad tallinna oma etiketid, mis siin pudelitele peale kleebitakse. Nii jõuab eesti viin Soome niivõrd valmina, et soomlastel ei jää muud üle, kui kork pealt ära tõmmata.

Nagu majandusministeeriumist kuuleme, ei tee meile praegu raskusi isegi 4 milj. liitri viina korraga Soome saatmine, sest umbes sellesuurune tagavara on meil olemas.

8.03.1932

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles