Ainulaadse Soome juubelinäituse idee sündis Eestis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksponaat näituselt «100 Soome asja»
Eksponaat näituselt «100 Soome asja» Foto: Soome 100 portaal

Mis sinu meelest Soomet kõige paremini iseloomustab? Aalto vaas aastast 1936, mobiiltelefon Mobira Cityman 1987 või plastikviht aastast 1991? Näitus «100 Soome asja» kirjeldab soomlasi argiste, uuenduslike ja humoorikate asjade kaudu, esitledes üht eset iga Soome iseseisvusaasta kohta

Soome 100. juubeli puhul sündinud näitus «100 Soome asja», mis jutustab Soome iseseisvuse loo argiste asjade kaudu. Läbi viie Euroopa riigi rändav näitus on osa Eestis tegutseva Soome Instituudi suurprojektist ja on valminud koostöös Eesti asjatundjatega. 

Eesti Ajaloomuuseumile kuuluve Maarjamäe lossi Tallihoones (10. juunist –20. augustini) nähtava ekspositsiooni korraldaja on Eestis tegutsev Soome Instituut ja selle kuraatorid on tuntud soome kirjanik ja kunstiloolane Anna Kortelainen ning disainer Pekka Toivanen.

«Näituse üks eesmärke on inspireerida erinevas vanuses vaatajaid nii Soomes kui ka maailmas, panna neid mõtlema, mis võiks just tema sugupõlve jaoks on tähtis olla või temas tundeid ja mälestusi äratada,» räägib kuraator Anna Kortelainen.

«Soome 100. sünnipäeva teema on Üheskoos! ning see innustas meid tegema midagi, mida saaksid kasutada ka Soome esindused mitmel pool maailmas,» räägib Tallinnas tegutseva Soome Instituudi juhataja Anu Laitila.

«Kuraatorid on osanud teha inspireeriva pooltõsise ja poolhumoorika sissevaate soomlase praktilisse ja innovatiivsesse olemusse.»

5 riiki, 13 keelt

Näitus alustas oma teekonda Helsingist ja pärast Tallinna peatust rändab «100 Soome asja» Oslosse, Madriidi ja Riiga

Näitusel on ka veebikodu aadressil www.100objects.fi, mida lisaks instituutidele levitavad Soome saatkonnad kogu maailmas. Veebitekstid on loetavad 13 keeles, muu hulgas ka eestikeelseina, aga ka näiteks jaapani ja araabia keeles. 

Soome ja soomlaste lugu jutustav ülevaatenäitus on toodetud Eestis ja koostöös siinsete asjatundjatega: näituse on kujundanud ettevõte Valge Kuup ja ka näituse veebiversioon on valminud Eestis firmas Haam Ventures. 

Eesti Soome 100 programmi avalöök 

Soome sünnipäeva-aasta suurpäev Eestis on 10. juuni, mil toimub palju Soomega seotud üritusi: 

  • juubeliaasta peasündmus Eestis – suur Soome 100 kontsert Tallinnas Vabaduse väljakul
  • Soome tänavatoidukokad Tallinna Tänavatoidufestivalil 
  • Soome kaasaegse tsirkuse artistid Tadaa! tänavakunstifestivalil
  • 100 Eesti-Soome jalgpallimatši ja palju muud…

Info: www.soome100.ee

Visuaal: Muotohiomo
Visuaal: Muotohiomo Foto: Soome 100 portaal

Näitus 100 SOOME ASJA

  • Korraldaja: Soome Instituut Eestis
  • Kuraatorid: Anna Kortelainen ja Pekka Toivanen
  • Näitusearhitektuur: Valge Kuup
  • Veebinäitus: Haam Ventures
  • Toetajad: Soome 100, Suomen Taideteollisuusyhdistyksen 100-vuotissäätiö, Alfred Kordelinin Säätiö, Soome Haridus- ja Kultuuriministeerium
  • Koostööpartnerid: Soome kultuuriinstituudid ja saatkonnad
  • Näitus Facebookis: 100 objects from Finland
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles