Mis on ühist Rootsi kroonprintsess Victorial ja «Tähtede sõja» printsess Leial?

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksponaat näitselt
Eksponaat näitselt Foto: Soome 100 portaal

Õige vastus: mõlemad kannavad Soome disaineri Björn Weckströmi kujundatud kaelakeed. Kuidas aga kee rahvusvaheliselt tuntuks sai ja millise hinnaga seda täna osta võib?

​Selle ehte ja veel 99 soomlastele tähtsat eset leiad Helsingi Disainimuuseumist näituselt «100 Soome asja», mis suvel jõuab ka Eesti näitusekülastajateni.

«Vaikset, sõnatut huumorit on ekspositsioonis palju märgata,» tunnistab näituse üks kuraatoritest Anna Kortelainen.

Kaelakee nimeks on «Planetaariset laaksot» («Planetaarsed orud»). Hõbeehte pikkuseks on avatuna 42,5 cm ja see kaalub 121 grammi. Ehet on valmistatud ka müügiks, kee hind 2255 eurot. Kõrgest hinnast hoolimata on toode nii populaarne, et soovijad peavad lemmikehte valmimist suisa ootama.

Eksponaat näituselt
Eksponaat näituselt Foto: Soome 100 portaal

Kaelakee on disainitud 1960ndate lõpul ja ehe kuulub Lapponia juveelivabriku disaineri Space Silveri sarja. Rahvusvahelise tuntuse sai kaelakee 1977. aastal, mil filmirežissöör George Lucas valis ehte oma kultusfilmi «Tähtede sõda».

Kaelakeed kannab Carrie Fisheri tegelaskuju Printsess Leia stseenis, kus naine annab Luke Skywalkerile (Mark Hamill) ja Han Solole (Harrison Ford) üle vaprusemedalid. 

Kuidas täpselt kee filmi jõudis, sellest saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles