Tee või ise! Need Soome road on üle piiride tuntud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leibjuust ja murakad
Leibjuust ja murakad Foto: Visit Finland

Soome juubeliaasta üks toitvamaid tähistamise viise on kahtlemata üheskoos söödud eine. Nii kuulub Suomi100 ametlikku programmi ka mitu n-ö ühissöömist. Üks neist toimub augustikuus ka Eestis. Sest nagu kõlab üks soomlaste ütelus: täis kõhuga on tujugi parem. 

USA meediaportaal BuzzFeed pani kirja soomlaste populaarseimad ehk 23 (kiir)toitu, mida kogu maailm teada ja maitsta võiks. Varem on BuzzFeed reastanud 42 Soome rooga, mida kindlasti proovima peaks. 

Eesti ülipopulaarne retsepti- ja toiduportaal Nami-Nami tegi valitud roogadest pisut põhjalikuma ülevaate. Lisatud on ka mõned retseptid. 

1. Omenalörtsy ehk lapik õunapirukas

Lörtsy on õlis küpsetatud lapiku poolkuu kujuline pirukas. Lihatäidisega pirukaid pakkusid Karjala prouad Strömborg ja Kero Sortavala turul. Kui algas Talvesõda (1939-1940), kolisid prouad Savonlinna, kus jätkasid oma pirukate valmistamist ja müümist turul. Kui Strömberg pensionile läks, ostis Leipomo Laurikainen prouadelt retsepti ja valmistab neid praegugi.

Traditsioonilise poolkuu kujuga, ent õunatäidisega ja pontšikutainast pirukaid hakkas esmalt valmistama Savonlinna Sokerileipomo 1980ndatel ja 1984. aastal võeti kasutusele lörtsy-nimi (vt siia). Tuntuimad lörtsy-valmistajad on Laurikainen ning Lörtsypojat

Leibjuust ja murakad
Leibjuust ja murakad Foto: Visit Finland

2. Leipäjuusto ehk Lapi juust

Eestlastele üsna tuttav toode, mille kasutamiseks pakub Nami-Nami palju erinevaid retsepte.

3. Salmiakki ehk soolane lagrits

Salmiakki'le lisatud ammooniumkloriid ehk salmiaak «näpistab» keelt ja teeb suu veidi tuimaks. 

4. Salmiakkijäätelö ehk salmiakk'i-maitseline jäätis

Salmiakk'i-jäätis on mitme Soome jäätisetootja tootevalikus. Kui soovid seda ise kodus valmistada, siis retsepti jagab nt Yhteishyvä ja K-Kauppa.

5. Ruissipsit ehk rukkisnäkid

Rukkinööbid ehk väikesed ümmargused näkileivakorvikesed on ideaalsed suupistete serveerimiseks. Fantaasia aitab lendu Nami-Nami artiklit «Mida panna rukkileivakorvikeste sisse?»!

6. Makkaraperunat ehk praekartulid koos praetud vorstiga

Soomlaste hilisõhtune tänavatoidulemmik! Lainelised friikartulid, tükeldatud sardellid/viinerid, ketšup, majonees, sinep, hakitud salatisibul ja marineeritud kurk!

7. Korvapuustit ehk kaneelirull või kaneelikukkel

Kaneelirulle armastavad kõik põhjamaalased, sh eestlased. Rootslased tähistavad isegi rahvusvahelist kaneelirullide päeva. Soomlaste lemmikkaneelisai on vormitud veidi teistmoodi ja kannab nime korvapuustiRetsept on siin.

8. Tupla ehk kahekordne ehk topeltšokolaadibatoon

Tupla šokolaadibatooni tootmist alustati Soomes 1960. aastal, praeguseks on see üks enim müüdud šokolaade Soomes. Lisaks Soomele on Tupla populaarne ja Balti riikides ning Venemaal.

Tupla šokolaad meenutab Snickersit ja Marsi, aga purustatud maapähklite asemel on Tuplas hoopis mandlid. Ühes pakis on kaks väikest šokolaadi – siit ka nimi (duubel/topelt/tupla).

Karjalapirukad ja munavõi
Karjalapirukad ja munavõi Foto: Visit Finland

9. Karjalanpiirakka ja munavoi ehk Karjala pirukad munavõiga

Taas meie lugejaile tuttav roog. Karjala pirukaid müüakse nii mõneski Eesti toidupoes värske leiva letis tüki- või kaalukaubana. Kui aga soovid neid pirukaid kodus ise teha, vaata seda retsepti. Ka klassikaline munavõi on lihtne valmistada. 

10. Voisilmäpulla ehk kuklike, millel suhkruga ääristatud võisilm keskel

Armastatud magus pärmitainasaiake, kus kardemonimaitselisele kuklile on enne küpsetamist lisatud soolase või ja suhkru «silm», mis ahjus krõbedaks suhkrulaiguks küpseb. Retsepti leiad siit.

11. Uunipannukakku ehk ahjuplaadipannkook

Ahjus küpsetatud Ahvenamaa pannkook on üks soomlaste armastatud ahjupannkookidest, kõige lihtsam uunipannukakku retsept on aga siin. On ju lihtne viis pannkoogi küpsetamiseks!?

12. Piparkakut ehk piparkoogid

Soomlaste piparkoogid on õhukesed ja krõbedad. Nami-Namist leiad piisavalt sobivaid piparkoogiretsepte!

13. Joulutortut ehk tähesaiad

Jõulused tähesaiad on musta ploomi marmelaadiga täidetud lehttainaküpsetised, mida on väga lihtne ka ise teha. Nami-Namist leiad lihtsa lehttainaga variandi ning kohupiima-võitainaga variandi

14. Laskiaispulla ehk vastlakukkel

Soome vastlakukli eripäraks on pärmitaignasse segatud purustatud kardemon. Kuklid täidetakse martsipanisegu ning vahukoorega. Retsepte vaata siit

15. Ruisleipä ehk rukkileib

Soomlasedki armastavad rukkileiba ja seetõttu valisid nad juubeliaasta puhul just rukkileiva ka soomluse sümboliks. Ühe armastatud Soome rukkileiva retsepti leiad ka Nami-Namist: saaristolaisleipä.

16. Mannapuuro ja mustikkasoppa ehk mannapuder ja mustikasupp

Mannapuder ja mustikakissell pole vaid eestlaste suvised lemmikroad, need on ka soomlaste seas populaarsed!

Mustikapirukas
Mustikapirukas Foto: Visit Finland

17. Mignon-muna ehk ehtsasse munakoorde valatud nugati-šokolaad

Lihavõtete eel müüb Fazer ainulaadset šokolaadimuna. Ei, mitte üllatusmuna, kui üllatuseks pole just asjaolu, et muna ei ole seest tühi. Ehtsad munakoored täidetakse mandli-pähkli-nugatitäidisega (täpselt 52 grammi!). Igal aastal valmistatakse Fazeri Vantaa tehases umbes 2 miljonit Mignon-muna! 

19. Rahkapulla ehk kohupiimasai

Rahkapulla meenutab meie kohupiimakorpi. Samal moel valmistatakse ka nn sinist korpi ehk mustikasaia.

23. Nakkikastike ehk viinerikaste

Viinerikaste on või-sinepi-sibulapõhjal ning seda serveeritakse enamasti keedetud kartulitega. Valiku viinerikastme retsepte leiad siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles