VAATA: nii pidutseb soomlane siis, kui eestlased peavad volbrit

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soomlastel on ütlemine: «ei ole halba ilma, on vale varustus». Nii pole imestada, et isegi lumetorm ei riku soomlastel peotuju. On ju ometigi VAPPU! Juuresolevas galeriis on ka foto, mis tõestab, et lumesajus on maipühi Helsingis peetud ka aastal 1912.

Vappu on soomlaste jaoks üks ütlemata oluline tähtpäev. Seda tähistades panevad kõik pähe valged üliõpilasmütsid, ostavad hiigelsuuri õhupalle, söövad kuhjade kaupa pontšikuid ja moosipalle ning  joovad vahuveini või kasemahlast (ja vähemalt kaks nädalat varem käima pandud) valmistatud sima. Mis joogiga tegu, vaata videost. 

Üks eriline traditsioon on aga soomlastel veel. Nimelt pesevad tudengid maipüha eelõhtul ehk 30. aprillil suuremates linnades puhtaks suurkujude ausambad. Ning lõpuks pannakse ausambal kujutatud tegelasel pidulikult pähe kas lillepärg või valge üliõpilastekkel. 

Valge üliõpilastekkel ehk valkolakki on olemas igaühel, kes on Soomes gümnaasiumi lõpetanud. Ning kui juhtute vappu-pidustustel nägema mõnd juba kolletavat teklit, siis on tegu lihtsalt väga auväärsesse ikka jõudnud üliõpilasega. Kui aga tekli külge on pika musta nööriga kinnitatud suur must tutt, siis on tegu polütehnikumi üliõpilasega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles