Soome valitsus koguneb ajaloolisele istungile

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Porvoo linnavaade koos tuntuima maamärgi ehk Porvoo toomkirikuga
Porvoo linnavaade koos tuntuima maamärgi ehk Porvoo toomkirikuga Foto: Visit Helsinki

Soome juubeliaasta üks tähtsündmusi on täna Porvoos toimuv valitsuse istung. Ajalooliseks muudab tavapärase töökoosoleku asjaolu, et nii suur avalikkuse ees peab Soome valitsus oma istungit esmakordselt. Sajandiistung on nähtav ka interneti vahendusel.

Kell 13 algava nõupidamise põhiteema on Soome demokraatia arendamine. 

Valitsuse nõupidamine on Soome100 juubeliprogrammi kuuluva sündmuse Tuleviku Maapäev üks osa. Varahommikust alates on huvilistel olnud võimalus kuulata erinevaid loenguid. Teiste hulgas kõnelevad netiaktivist Jeremy Heimans, tehisintellektiuurija Timo Honkela, demokraatiaaktivist Pia Mancini ja Helsingi tulevane linnapea Jan Vapaavuori.

Loenguid kuulates ja arutluste käigus otsitakse vastuseid küsimustele, kuidas üheskoos edasi liikuda, milliseid poliitilisi suundi ja juhte uus aeg vajab ning millised on poliitikat muutvad idufirmad. Mõeldakse ka, mida võiksid riiklikud institutsioonid teisitimõtlejatel õppida?

Ajaloolise sündmuse kogunemiskohaks valitud Porvoo ei ole aga mitte juhuslikult valitud linn. Nimelt toimus just selles soome-rootsi idüllilises väikelinnas Soome esimene maapäev, mis peeti 1809 aasta märtsis. 

Porvoo toomkirik
Porvoo toomkirik Foto: Visit Helsinki

KAS TEADSID, ET:

  • 13. sajandil tundmatu Põhja-Saksa arhitekti projekteeritud Porvoo Toomkirik on Soome üks kuulsamaid maamärke;
  • kiriku põhiosas ehitatud 15. sajandil.
  • Toomkirikuks nimetati pühakoda 1723. aastal, kui Viiburi langes Venemaa kätte ning sealne piiskopkonna keskus koliti ümber Porvoosse. 
  • 1809. aastal toimus toomkirikus Porvoo maapäev, millel Venemaa keiser Aleksander I kinkis kinnitas Soomele vanad õigused ning pandi alus Soome suurvürstiriigile.
  • Aleksander I pidas maapäeval kõne prantsuse, rootsi ja soome keeles. Kõne soomekeelne tekst on loetav selle lingi alt.
  • Maapäeva 200. juubeli puhul vermiti kahe-eurone käibemünt, millel pöördel on Porvoo toomkiriku siluett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles