President Mauno Koivisto on surnud (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Mauno Koivisto 2013 jaanuaris
President Mauno Koivisto 2013 jaanuaris Foto: RIO GANDARA / Helsingin Sanomat

President Mauno Koivisto suri täna õhtul 93-aastasena Helsingis Meilahti haiglas pärast pikka ja rasket haigust. Surmast teatas Soome presidendi kantselei.

Koivisto tervis halvenes oluliselt ning reede õhtul teatatas perekond, et Koivisto on surivoodil. Nukraid sõnumeid vahendas esimesena Soome telekanal MTV3

Alzheimeri tõbe põdenud Koivisto viidi hooldekodusse märtsis. Mauno Henrik Koivisto oli Soome üheksas president ning ta oli ametis kaks ametiaega ehk aastatel 1982–1994. 

Foto: Soome presidendi kantselei

Presidendi abikaasa Tellervo Koivisto rääkis läinud aasta lõpus esmakordselt avalikkusele abikaasa haigusest.

1923. aastal Turu linnas sündinud Mauno Koivisto valiti Soome presidendiks 1982. aastal pärast seda, kui seni 25 aastat presidendi ametit pidanud Urho Kekkonen ametist haiguse tõttu taandus. Koivisto oli siis Soome peaminister.

Presidendiks saaja oli toona veel valijameeste otsustada. Nii pidid 301 rahva usaldatud valijameest valima kahe kandidaadi vahel: kas sotsiaaldemokraadist Koivisto või koonderakondlane Harri Holkerin.

Rahva suursoosik Koivisto valiti ametisse ka teiseks ametiajaks. 

Veel 2015. aastal osales president Koivisto reipalt muu hulgas võrkpalliturniiridel. Ent sama aasta detsembris, Soome iseseisvuspäeval teatas Tellervo Koivisto, et presidendipaar ei osale enam traditsioonilisel iseseisvuspäeva vastuvõtul.

President Mauno Koivisto esines avalikkuse ees viimast korda 2016. aasta lõpul (fotol).

President Mauno Koivisto koos abikaasa Tellervoga 2016. aastal Soome iseseisvuspäeva jumalateenistusel
President Mauno Koivisto koos abikaasa Tellervoga 2016. aastal Soome iseseisvuspäeva jumalateenistusel Foto: Lehtikuva
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles