Soome sai juubelikingiks oma lillesordi

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome sai juubeliaastaks oma tulbi. Sordi nimi on soome keeles Suomi 100
Soome sai juubeliaastaks oma tulbi. Sordi nimi on soome keeles Suomi 100 Foto: Matti Porre / Soome presidendi kantselei

Soome presidendi abikaasa Jenni Haukio võttis sel nädalal Mäntyniemis vastu ühe väga erilise lille. See teravatipulise kroonlehega valge tulp on aretatud Hollandis Soome iseseisvuse sajandaks sünnipäevaks. 

Proua Haukiole kingiti sada lõikelille ning sügisel istutatakse veel sadu tulbisibulaid Soome presidendi suveresidentsi (Kultaranta) ja talveresidentsi (Mäntyniemi) aedadesse.

Mõte uuesti lillesordist sündis Hollandis elavate soomlaste peas ja see oli ühtlasi ka nende austusavaldus Soomele riigi juubeliaasta puhul.

Proua Jenni Haukio ja juubeliaasta tulp
Proua Jenni Haukio ja juubeliaasta tulp Foto: Matti Porre / Soome presidendi kantselei

Proua Haukio tänas kõiki lillelise kingituse asjaosalisi ning avaldas lootust, et selline lilleside liidab Soome ja Hollandi suhteid senisest veelgi.

«Olen kindel, et soomlased väärtustavad seda tulpi kõrgelt. Meenutab see ju oma värvilt Soome rahvuslille – piibelehte, mis valiti rahva meelisõieks siis, kui Soome iseseisvus tähistas 50. sünnipäeva. Tulp on stiilne ja valge värv sobivasti valitud,» lausus presidendiproua lühikeses tänukõnes.

Tulbi sorditunnistus
Tulbi sorditunnistus Foto: Matti Porre / Soome presidendi kantselei

Tseremoonial allkirjastati ka tulbisordi tunnistus. Pidulikkust lisas Hollandi lillekasvatajate traditsioon iga uus lillesort ristida ja nimeandmise tseremooniale kaasata ka lille ristiema. Kauni valge tulbi ristiemaks sai proua Jenni Haukio. Sordi soomekeelne nimetus on «Suomi 100».

Uue sordi sünnile aitasid kaasa Finland 100 Together in The Netherlands – fond, kuhu kuuluvad Soome-Hollandi kaubanduskoda, Madalmaade-Soome ühing, Soome Rotterdami meremeestekirik, Benelux–instituut ja Soome suursaatkond.

Valge tulp «Suomi 100»
Valge tulp «Suomi 100» Foto: Matti Porre / Soome presidendi kantselei
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles