Kahe-eurone käibemünt saab juubelimärgise

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahe-eurone Soome juubelimärgisega käiberaha tuleb kasutusele 1. juunil 2017 ja kehtib maksevahendina kogu euro-alal.
Kahe-eurone Soome juubelimärgisega käiberaha tuleb kasutusele 1. juunil 2017 ja kehtib maksevahendina kogu euro-alal. Foto: Soome Rahapada

Alates 1. juunist 2017 tuleb käibele 2,5 miljonit kahe-eurost münti, mille pöördele on Soome Rahapada verminud Soome kontuuri ja sajandit tähistavad aastanumbrid.

Soome Panga president Erkki Liikanen käivitas mündi vermimisprotsessi 16. mail ning juubelit märkiv käibemünt tuleb kasutusele 1. juunil. Ühtekokku vermitakse eritunnusega münte 2,5 miljonit tükki.

Sõnu Soome juubeliaastast levib nii Euroopasse

«Eritunnusega juubeliraha on ametlik maksevahend kogu euro-alal ja nii teavitame me ka oma juubeliaastast kogu Euroopat. Soome Pangaga koostöös riigi iseseisvust tähistada on ju suurepärane mõte,» märkis Soome Rahapaja juht Jonn Hankimaa.

Temaatilise käiberaha juubelitunnuse kujundas tööstusdisainer Simon Örnberg, kelle valmistatud on ka Iseseisev Soome 100 aastat –kuldmünt. Örnbergi sõnul kuvab mündil kujutatud mosaiigikildusest koosnev riigikontuur  Soomet senisest avatumana ja kinnitab, et Soome on übritsevaga sobivalt sulandunud ning muu maailmaga tihedalt seotud.

Kahe-eurone Soome juubelimärgisega käiberaha tuleb kasutusele 1. juunil 2017 ja kehtib maksevahendina kogu euro-alal. 
Kahe-eurone Soome juubelimärgisega käiberaha tuleb kasutusele 1. juunil 2017 ja kehtib maksevahendina kogu euro-alal. Foto: Soome Rahapada

Euroopa keskpanag heakskiidu pälvinud mündi välimuse ja käibele tuleku üle saab iga euromaa eraldi ise otsustada. Soome juubelitunnus paikneb erimündi teemapoolel. Muus osas näeb raha välja nagu kõik kahe-eurosed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles