«100 talks»: Miks laulab muusikaõpetaja Soome koolis eesti rahvalaule?

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome muusik Tatu Viitala esineb Viru Folgil.
Soome muusik Tatu Viitala esineb Viru Folgil. Foto: Erakogu

Viru folk toob Soome juubeliaasta puhul Käsmu hulgaliselt põhjanaabritest muusikuid, kes pakuvad publikule kolme päeva vältel terve rea vahvaid lugusid – lauldes, pilli mängides ja ka rääkides. Nimelt on sel muusikapeol oma koha leidnud ka Soome juubeliaasta sari «100 talks».

Soome Instituudi toetusel ja kohalike ettevõtete ning seltside eestvõttel ellu kutsutud sari «100 talks» toob Soome juubeliaastal Eestisse esinema mitmeid oma ala silmapaistvaid tegijaid. Viru Folgil lisandub kõnelejate nimistusse Soome muusikaõpetaja, folkmuusik Tatu Viitala (löökpillimängija ansamblist Mari Kalkun & Runorun). 

Muuhulgas tuleb kindlasti juttu kahe naabermaa sarnasusest ja erinevusest läbi muusika ja kultuuri. Kindlasti saab vastuse küsimus, miks Sibeliuse Akadeemia lõpetanud folkmuusik Tatu õpetab Kuopios soome õpilastele muusikat läbi eesti rahvapärimuse?

Kuna Soome juubeliaasta juhtmõte on Yhdessä ehk ÜHESKOOS, kutsume vestlusringi ka Mari Kalkun & Runorun'i laulva kanneldaja Mari Kalkuni. Kas teadsite, et Mari oli esimene eestlanna, kes nomineeriti Soome muusikaauhindadele (2016. aastal, etnoalbumiga «Tii Ilo«)? Kuidas nii juhtus ning mil moel ja kui tugevalt Mari Soomega seotud on? Küsime ka, mida tähendab üheskoos musitseerimine eesti ja soome muusikutele?

Vestlusring toimub Viru Folgil juba sel pühapäeval, 13. augustil kell 12.30 Majakalaval. Vestlust juhib Soome 100 portaali toimetaja Piret Kooli. Tunniajane kõnelus salvestatakse.

Rahvusvahelise ansambli Mari Kalkun & Runorun esinemist saab kuulata samal päeval, kell 17 folgi pealaval. Viru Folk toimub sel aastal kümnendat korda ning kogu festivali kaval leiad aadressil virufolk.ee

Ansambel Mari Kalkun & Runorun: Tatu Viitala, Maija Kauhanen, Nathan Riki Thomson, Mari Kalkun / Foto:
Ansambel Mari Kalkun & Runorun: Tatu Viitala, Maija Kauhanen, Nathan Riki Thomson, Mari Kalkun / Foto: Foto: Virgo Karp

MIS ON «100 Talks»?​

  • Programm «100 talks – kutsu soomlane rääkima» valmib koostöös Eestis tegutseva Soome Instituudiga.
  • Soome juubeliaasta auks sündivad soome-eesti vestlusringid on mõeldud arvamuste ja kogemuste vahetamiseks.
  • Projekti raames laekus Eesti organisatsioonidelt Soome esinejatega kohtumiseks ühtekokku 113 sooviavaldust. Juubeliaastal saavad neist teoks 25 kohtumist.
  • Eestisse tulevad kogemusi jagama mitmed Soome kunstnikud, lavastajad, muusikud, ühiskonnaaktivistid. Kuulda saab ka disaini, metsanduse ja turunduse asjatundjate mõtteid.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles