Suure Eesti tamme kõrval kasvab nüüd väike Soome tamm

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Katariina Suurpalo / Tuglase seltsi arhiiv

Nüüdsest kasvab Soomess Seurasaarel Eesti tamme kõrval ka Soome tamm. Puu istutasid Helsingi Latokartano kooli eesti õpilased.

1928. aasta kevadel istutasid Helsingi koolilapsed metsamehe ja Eesti konsuli Emil Vesterise juhendamisel Seurasaarel tamme- ja männitaimi. Üks peoplatsi äärde istutatud tammedest pühendati 10-aastasele Eesti Vabariigile ja puu sai nimeks Eesti tamm.  

Nõukogude ajal, kui Eesti ja Soome suhted katkesid, vajus unustusehõlma ka Eesti tamm. 1980. aastatel leidis tamme soome-eesti abielupaar Alma ja Unio Hiitonen. Pärast nende surma täitis Soome Kultuurkapital abielupaari unistuse ja1992. aasta sügisel avas tamme kõrval mälestustahvli Eesti suursaadik Soomes Lennart Meri. 

Sel aastal tähistab Soome Vabariik oma 100. sünnipäeva. Sünnipäevakingiks istutasid Helsingi eestlastest koolilapsed Eesti tamme kõrvale Soome tamme. Tammetaim on kasvatatud Tartu lähistel kasvava tamme tõrust.  

Soome kultuuriminister Sampo Terho ja Eesti suursaadik Soomes Margus Laidre avasid tammede kõrval mälestustahvli, millel on nüüd info nii Eesti kui Soome tamme kohta.

Foto: Katariina Suurpalo / Tuglase seltsi arhiiv

Kultuuriminister Terho ja suursaadik Laidre soovisid 100-aastastele Soomele ja Eestile jõudu, visadust, õnne ja vabadust – kõike seda, mida tamm mõlema rahva kultuuris sümboliseerib. 

Vaata fotogaleriid puu istutamist 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles