President Niinistö Valges majas: Soome ei ole nõuandja

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome president Sauli Niinisto ja USA president Donald Trump kohtusid 28. augustil Washingtonis. «Kohtumise peateema oli turvalisus,» avaldas Niinistö vestlusele järgnenud pressikonverentsil. Muuhulgas räägiti Venemaast.

Trump ja Niinistö vestlesid ka omavahel, ent suurem arutelu toimus delegatsioonide osalusel.

«Meie vestluste peateema oli turvalisus. Ühendriikide ja Nato kohalolu Euroopas ja Läänemere piirkonnas lisab kindlust. Soome teeb oma osa,» kinnitas Niinistö. Ta viitas muuhulgas ka Soome algatusele, mis parandab senisest oluliselt Läänemere piirkonna lennuturvalisust.

President Trump kõneles küberturvalisusest ja nentis, et Soome on sel alal üks juhtivaid asjatundjaid, kellega on hea koostööd teha. 

Ka Venemaa teema tõstatus pressikonverentsi käigus, vahendab Soome presidendikantselei

«Soome ei ole nõuandja. Teeme kõik võimaliku rahu hoidmiseks,» vastas president Niinistö. «Venemaaga tuleb olla otsustav, kuid ka dialoog on tähtis.»

President Trumpi sõnul Venemaa austab Soomet. 

Presidendid vestlesid kohtumisel muuhulgas ka arktilise piirkonna teemadel.

«Õige lahenduse korral võidavad nii ettevõtted kui ka keskkond. Hea näide on süsinikdioksiidi heitkoguste piiramine. Kui Arktika kaob, kaob ka maakera,» nentis presidenti Niinistö.

Orkaan Harvey ja Turu terror olid eraldi esil

Mõlemad presidendid avaldasid kahetsust Harvey tormide laastava mõju ning inimestele tekitatud (hinge)valu üle.

«Oleme tähelepanelikult  jälginud orkaani Harvey uudiseid. Meie mõtted on Texase ja Louisian elanikega,» kinnitas Niinistö.

President Trump võttis teemaks ka Turus toimunud terrorirünnaku, avaldades kaastunnet Soomele. Sama tänas Trump ka tänas Soomet olulise töö eest Afganistanis ja Iraagis. 

Pressikonverents:

Niinistö ja Trump kohtusid Washingtonis kavandatust päev varem. Esialgse plaani kohaselt oli kohtumine Valges Majas kavas teisipäeval, kuid seda muudeti, kuna Trump sõidab teisipäeval Texasesse, mis sai nädalavahetusel kannatada orkaanis Harvey.

Kohtumine ja poeseerimine fotograafidele:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles