Kirjanik ja maailmaparandaja Sofi Oksanen: naistevastasest ebaõiglusest peab rääkima!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sofi näeb välja justkui modernne Lumivalgeke süngevõitu muinasjutufilmis. Väga kaunis, aga veidi ebareaalne.
Sofi näeb välja justkui modernne Lumivalgeke süngevõitu muinasjutufilmis. Väga kaunis, aga veidi ebareaalne. Foto: Jaanus Lensment

Sofi Oksaneni saabumisest annab märku kontsakingade klõbin kivipõrandal. Kui ta nurga tagant nähtavale ilmub, hämmastab esmalt tema haprus. Sofi olek on lummav, energia massiivne, kuid keha miniatuurne. Ta meenutab pigem õrna portselanfiguuri kui südikat sõjaprintsessi. Ja ometi kinnitavad Sofi teod, et ta tormab kartmatult võitlusse ebaõiglase suhtumise vastu naistesse, relvaks looming. Kuidas ta julgeb? Mis teda käivitab? Viimatisel külaskäigul Eestisse jagas Sofi Arteriga tänapäeva maailma kriitilisi ja hingekriipivaid teemasid, mida keegi meist tuima näoga kõrvalt vaadata ei tohiks.

Sofi Oksanen näeb välja nõiduslik. Tohutult suurt eebenimusta juuksekrooni ilmestavad türkiisi ja ametüsti karva salgud, nahk on paberõhuke ja kahvatu. Tema miimika on rauge, nägu väga väljendusrikas. Justkui moodne Lumivalgeke süngevõitu muinasjutufilmis. Väga kaunis, aga veidi ebareaalne. On see fassaad varjamaks midagi, mis väärib varjamist?

Oma isikupärast stiili pole Sofi loonud selleks, et kirjanduslikku talenti efektsemalt esitleda.  Enda sõnul ei vaja ta ka välist kaitsemüüri nagu tema raamatutes korduvad tundlikud ja erilised peategelased. Ta lihtsalt näeb välja nii, nagu talle meeldib. «Igaüks vajab hobi, mulle on selleks eneseväljendus stiilis,» mainib ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles