Soome suitsumeeste elu läheb raskemaks

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine.
Suitsetamine. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Rahva nõudmisel viidi Soome seadusesse muudatus, millega oleks lihtsam keelata suitsetamine korterelamute rõdudel.

Uued õigusaktid võimaldavad elamuühistutel keelata sel aastal suitsetamine rõdudel, kui piisavalt suur hulk elanikke nõustub sellega, kirjutab yle.fi.

Keelu jõustumine võib kinnisvara haldajate sõnul olla keeruline ning kinnipidamist raske kontrollida.

Soome korteriühistud saavad sellest aastast taotleda kohalikelt omavalitsustelt rõdudel, hoovidel või isegi siseruumides suitsetamise keeldu.

Isännöintiliitto kinnisvara haldamise ühing ennustab, et paljud korterühistud hakkavad keeldu esimesel võimalusel taotlema.

«Rõdudel suitsetamine on ilmselt üks kõige vastuolulisem teema. See häirib paljusid teisi kortermaja elanikke,» kommenteeris Isännöintiliitto õigusnõunik Tommi Leppänen. «Meile on jäänud mulje, et keelu jõustumine on oluline paljudele.»

Ühtlasi ennustatakse, et enamik korterühistuid, kes keeldu taotleb, on pärit kas pealinna ümbrusest või mõnest teisest suuremast linnast.

Kuni selle aastani oli Soomes võimalik kortermajas rõdudel suitsetamine keelata vaid juhul, kui leitakse, et see kahjustab ka teiste elanike tervist. Reaalse keelu kehtestamine oli üsna keeruline.

Kuigi nüüdsest on keelu jõustumine lihtsam, on selleks siiski vaja kõigi majaelanike nõusolekut. Keelu jõustumisel peab rõdul suitsetaja maksma leppetrahvi. Kuigi teoorias võib see läbimõeldult kõlada, siis paljud leiavad, et praktikas on keeldu raske rakendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles