Soomes väheneb välismaalastest ehitajate osakaal

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomes on vähenenud välismaalastest ehitustöötajate osakaal, ametiühingu sõnul on selle taga 2013. aastal kehtestatud rangem regulatsioon, mis ei võimalda enam nii lihtsalt palka mustalt maksta.
Soomes on vähenenud välismaalastest ehitustöötajate osakaal, ametiühingu sõnul on selle taga 2013. aastal kehtestatud rangem regulatsioon, mis ei võimalda enam nii lihtsalt palka mustalt maksta. Foto: Ismo Pekkarinen/Lehtikuva

Kuigi Soomes on ehitajate arv viimastel aastatel kasvanud ligi poole võrra, on seejuures vähenenud välismaalastest ehitusmeeste osakaal.

Soome ehitustööliste ametiühingu (Rakennusliito) hiljutise tööjõu-uuringu tulemused näitavad, et Soomes kasvab järjest enam ehitustööliste arv, vahendab Yle.

Küll aga on seejuures vähenenud välismaalastest ehitusmeeste osakaal, viimase kolme aasta jooksul on see langenud 22 protsendilt 17 protsendi peale. Mullu töötas Soomes 8000 välismaalasest ehitajat. Infrastruktuuri ehitusobjektidel on välismaalaste osakaal jäänud kümne protsendi juurde.

Ehitustööliste ametiühingu esindaja Tapio Kari usub, et välismaalastest ehitajate arvu vähendamise taga on 2013. aastal vastu võetud nõue registeerida kõik ehitusobjektidel viibivad töötajad ning teavitada sellest ka maksuametit. «Ka on osa välismaist päritolu ehitusfirmad otsustanud end registreerida Soomes ja nende juhid saanud Soome kodakondsuse,» kirjeldas Kari.

Ehitusbuum on Soomes loonud tuhandeid uusi töökohti, millest lõviosa on hõivanud Soome päritolu ehitustöölised. Möödunud aastal oli ehitusettevõtete palgal ametliku statistika kohaselt 46 300 inimest, mis on 47 protsenti enam kui 2013. aastal.

Suurima kasvu on ehitussektor teinud Uusimaa piirkonnas (kuhu kuuluvad ka Helsingi ja selle eeslinnad) ja seal on praegu käimas mitu erakordselt suurt ehitusprojekti. Kui aga vaadata suurprojektide osakaalu kõiki ehitusprojekte arvesse võttes, on nende osakaal hakanud vähenema.

Ehitustööliste tööjõu-uuringust tuleb veel välja, et oluliselt on kasvanud alltöövõtjate kasutamine. Nimelt moodustavad alltöövõtjad ja ajutised töötajad 79 protsenti kogu ehitussektoris hõivatud töötajatest. Samas kolm aastat tagasi oli see osakaal 68 protsenti. Tsiviilehituses on see osakaal 55 protsenti.

Ehitustööliste ametiühingu tööjõu-uuringus osales 206 ehitussektori ettevõtet ja 102 infrastruktuurisektoris tegutsevat ettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles