Nõukogude-Eestist Soome telesaatesse joonistuse saatnud Liisa: see oli suur asi väikesele inimesele!

Piret Kooli
, Soome 100 portaali peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikku Kakkonen, 1982. Saatejuhid Ansku ja Ransu esitlevad joonistust, mille on saatnud 5-aastane Liisa Tallinnast.
Pikku Kakkonen, 1982. Saatejuhid Ansku ja Ransu esitlevad joonistust, mille on saatnud 5-aastane Liisa Tallinnast. Foto: Ekraanitõmmis yle.fi lehelt

Soome TV lastesaade «Pikku Kakkonen» on saanud 40-aastaseks. Sel puhul valmis dokumentaalfilm, millest selgus, et 1982. aastal valminud saadet vaatas ka 5-aastane Tallinna tüdruk Liisa, kelle joonistust saatejuhid Ansku ja käpiknukust koer Ransu tutvustasid. Aga kus on Liisa täna?

Sotsiaalmeedia vahendusel leitigi 1982. aastal 5-aastane piiga üles.

Nüüd, 35 aastat hiljem tegeleb Liisa turunduse ning konverentside korraldamisega. «Olen EASis ja turundan Eestis kui reisisihtkohta,» naerab naine rõõmsalt ja tunnistab Soome100 portaalile antud intervjuus, et tänane päev on ta elus pea sama eriline nagu oli see teleajalukku jäänud hetk.

«Hommikust saadik olen nuputanud, et millise joonistuse ma sinna lastesaatesse siis saatsin. Nüüd videolõigust nägin, et see oli hoopis üks kleepimistehnikas tehtud töö.»

Et aga hinnaline teos ikka kenasti Nõukogude Liidust välja ja Soome kohale jõuaks, kasutati Ellerite peres tutvusi.

«Isal oli üks sõber Soomest külas ja see maletaja Reimo mu töö kaasa viiski. Ikka selleks, et postis kaotsi ei läheks.»

Üsna pea sai väike Liisa Tamperest lastesaate toimetusest aga postkaardi, millel all Ransu nimi.

«Kaardil oli kirjas, mis päeval minu joonistust eetris näidatakse. See oli ikka suur asi väikesele inimesele,» tunnistab Liisa. 

Oli ka pere suurematele, sest telesaates näidati Liisa tööd kohe eriliselt soojalt. Saatejuhid Ansku ja Ransu ütlesid muu hulgas: «Tere õhtust teile sinna Tallinna ja kogu Eestisse!»

«Pikku Kakkonen», 1982. Saatejuhid Ansku ja Ransu esitlevad joonistust, mille on saatnud 5-aastane Liisa Tallinnast.
«Pikku Kakkonen», 1982. Saatejuhid Ansku ja Ransu esitlevad joonistust, mille on saatnud 5-aastane Liisa Tallinnast. Foto: Ekraanitõmmis yle.fi lehelt
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles