Norma John – kahe sõbra teraapiabändist Soome esindajaks Eurovisioonile

Piret Kooli
, soome 100 portaali peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Eurovisiooni eelvoor Helsinki Metro Arenal
Soome Eurovisiooni eelvoor Helsinki Metro Arenal Foto: Toni Läänsalu

Äsja kümne Soome turvalisema linna hulka valitud Kouvolast on need kaks sõpra pärit. Lasse Piirainen ja Leena Tirronen teevad muusikat endile, ansambli nimeks on Norma John. Soomet esindavad Eurovisoonil seekord just nemad.

««Blackbird» on jõuline, dramaatiline ja pisut sünge lugu kellegi kaotusest. Mõtlesime, et selles ballaadis on midagi, mis Euorvisioonil võiks huvi pakkuda,» räägivad võitjad oma Kouvolan Sanomatele antud intervjuus.

Leena Tirronen läks lavale spetsiaalselt UMK ehk Uue Muusika Konkursile tehtud kostüümis. Riietumine on naise sõnul tähtis osa lava-show'st.

Liikumise osas öelnud aga Tirronen produktsiooni poolele kohe, et tema ei kavatse laval liikuda.

«Meil on hea lugu. Lähtume sellest, et võime selle loo taga seista,» vastavad Tirronen ja Piiranen kui ühest suust.

«Olen nii kohmakas, et muidu oleksin hoobilt ninali,» ütleb ta naerdes.

32-aastane Leena Tirronen ja 34-aastane Lasse Piirainen tutvusid kunagi Kouvola gümnaasiumis (Kouvolan Lyseon lukio). Indie-muusikat viljelev Norma John sündis kaheksa aastat tagasi. Endile  omamoodi teraapiabändiks loodud koosluse eesmärk oli lihtne: tuua rõõmu oma ellu.

«Plaadileping pole kunagi olnud eesmärk omaette.»

Nädalavahetusel toimunud Uue Muusika Konkursil kogesid siiski aga mõlemad, et nüüd on õige aeg bändirida edasi ajada.

Kogu bändi repertuaar sünni koostööna, Piiranen seab helisid Helsingis ja Tirronen kirjutab sõnu Sarkolas. See on Leena kunagise kodulinna Kouvola linnaosa, kuhu laulja läinud suvel koos perega pealinnast kolis.

«Kord lahkusin Kouvolas 19-aastasena, kaabu kuklas ja hõlmad valla. Ühel hetkel tekkis siiski igatsus ja tahtsin kodulinna tagasi.»

Tirroneni ja muusikust abikaasa Ville Mettälä perre kuuluvad 4-aastane tütar ja 2-aastane poeg. Läinud sügisel alustas Leena tervishoiuerialal õpinguid Kagu-Soome rakenduslikus kõrgkoolis.

«Tahtsin tasakaalustada oma isiklikku elu. Bändielu on keeruline lastega argipäeva sobitada. Terviseedendus on mu teine kutsumus.»

Leena kinnitab, et muusika ta elust kindlasti ei kao. Norma John jätkab peagi uute lugudega, isegi pärast Eurovisiooni.

Kas aga Soome valik end Eurovisioonil ka õigustab?

Nii arutleb Helsingin Sanomat pikemalt:

«Kui Soome juubeliaasta avapaugu andjana oli Darude ainus võimalik valik, siis Eurovisiooni või mis tahes maailma suurimate võistluste puhul, kus publikut on sada miljonit kõikvõimalikest rahvustest ja eri kultuuritaustaga inimest, on suisa kohustus anda endast maksimum.»

UMK osalejate hulgas on HS toimetaja Oskari Onnineni sõnul täpselt kaks ja pool Eurovisooni-kõlbulikku lugu.

«Võidulugu – Norma John ja klaveriballaad «Blackbird» – on toimetaja sõnul see poolik. Sest taolisi dramaatilisi liibukaid on Eurovisiooni laval harjutud ikka nägema.

See lugu pole cool ega camp, pigem vaikne usk sellesse, mingisugune universaalne stiilitunnetusega saab ka võita.

Ja nii «Blackbird» võitis – rahvusvahelise žürii nõusolekul ja soomlaste hääletuse tulemusel. 

Tirronen ja Piirainen ehk Norma John kinnitavad, et neil on rahvusvaheline lugu ja laulus rahvusvaheline emotsioon.

Kuid kas Norma John tunneb nüüd, pärast Soome eelvooru võitu, et nad on tõesti teinud «korraliku võistlusloo» või on see pigem «lihtsalt hea lugu»?

«Meil on hea lugu. Lähtume sellest, et võime selle loo taga seista,» vastavad Tirronen ja Piiranen kui ühest suust.

Seejärel piirab meedia Soome võiduloo esitajad sisse. Kuulda on vaid võõrkeelseid repliike: «We were doing our own thing. This is big thing for us. Great honour.» Ja sekka maakeeli: «Me anname endast parima. Oleme ehedalt meie ise.»

Justkui oleks Soomes [maa esindajatelt] keegi midagi muud lootnud, olgu siis ala milline tahes.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles