Soome juubelisari «100 talks» toob tegijad kõnelema

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saara Ekström. Kodune natüürmort. 2004.
Saara Ekström. Kodune natüürmort. 2004. Foto: Autori foto

Soome juubeliaasta sari «100 talks» toob soomlased meile koju kätte kõnelema. 

MILLEST JUTT?​

Programm «100 talks« – kutsu soomlane rääkima valmib koostöös Eestis tegutseva Soome Instituudiga.

Soome juubeliaasta auks sündivad soome-eesti vestlusringid on mõeldud arvamuste ja kogemuste vahetamiseks.

Projekti «100 Talks« raames laekus Eesti organisatsioonidelt Soome esinejatega kohtumiseks ühtekokku 113 sooviavaldust. Juubeliaastal saavad neist teoks 25 kohtumist.

Eestisse tulevad kogemusi jagama mitmed Soome kunstnikud, lavastajad, muusikud, ühiskonnaaktivistid. Kuulda saab ka disaini, metsanduse ja turunduse asjatundjate mõtteid. 

Esimene kohtumine on kavas juba täna õhtul, järgmine toimub 5. veebruaril.

Lähemalt saab Soome juubeliaasta tegemistest aimu Soome 100 portaali kalendrist ja Soome juubeliaasta koduleheküljelt soome100.ee  

Soome 100 ja Eesti 100 teeb kokku FinEst200
Soome 100 ja Eesti 100 teeb kokku FinEst200 Foto: Soome100.ee

2. veebruari õhtul kell 18 on huvilistel võimalik Kadrioru kunstimuuseumis kohtuda Soome video- ja installatsioonikunstnik Saara Ekströmiga.

Üritus on inglise keeles, osalemine muuseumipiletiga. 

Kadrioru kunstimuuseumi uuel näitusel «Küllus ja kaduvus. Natüürmort Soome ja Baltimaade kogudest» eksponeeritud videos «Domestic Nature Morte» tegeleb kunstnik Saara Ekström ainete ja väärtuste muutumisega ajas.

Näitusel näeme vaikelu küpsete tomatitega, mis muutub viljade roiskudes ja hallitades elavaks maaliks; tomatite väärtus toiduainena asendub kunstilise väärtusega, mida pakuvad erinevad vormid ja fraktuurid ning hallituse värvivarjundid. Kunstnik uurib selles protsessis peituvaid sümboolseid tähendusi ning ilu ja groteski vahekorda.

Saara Ekström (1965) on video- ja installatsioonikunstnik. Õppis Turku Kunstiakadeemias ja hiljem Arizona Ülikoolis USA-s. Oma loomingus tegeleb ta peamiselt tugeva sümboolse tähendusega looduslike ja kunstlike materjalide või esemetega. Alates 1986. aastast on ta osalenud paljudel näitustel nii Soomes kui mujal maailmas. Saara Ekströmi isikunäitused on toimunud Amos Andersoni kunstimuuseumis (2005) ja Kiasmas (2011). Kunstniku tööd on paljudes Soome, Rootsi ja USA kogudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles