Peeter Langovitsi tagasivaade: Soome peaministri esimene visiit Eestisse

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui 1991. aastal Soome peaministriks saanud Keskerakonna juht Esko Aho järgmise aasta veebruaris Eestisse visiidile tuli, oli ta teine Soome valitsusjuht Eestis pärast sõda ja esimene taasiseseisvunud Eestis. Visiit läks ajalukku kui kahepoolsete suhete uue aja algus.

Eestis sai 1992. aastal isegi leiba, piima, võid ja juustu osta talongi alusel. Süvenev defitsiit ja majandust halvav kütusekriis viisid Edgar Savisaare valitsuse tagasiastumiseni. Jaanuari lõpus ametisse vannutatud Tiit Vähi valitsusel seisis ees riigi kiire väljatoomine raskest majandusolukorrast. Baltimaades tegutseva Neste vahendusel oli Soome aidanud lahendada meie kütuseprobleemi. Soomes toimusid samal ajal ägedad debatid Euroopa Liiduga liitumise üle.

13. veebruaril 1992 oli visiidi päevakava keskmes peaministrite Esko Aho ja Tiit Vähi kohtumine ja vabakaubanduslepingu allkirjastamine Toompeal. See oli Eesti kümne kaubanduslepingu seas esimene vabakaubandusleping.

Kohtumistel tuli juttu võimalikust viisavabadusest riikide vahel. Sellest oli aga veel vara täpsemalt rääkida, sest kodakondsusseadus polnud jõustunud ja alles valmistuti passe välja andma.

Eestis kasutati rubla kõrval välisvaluutana üha enam Soome marka. Päevakorral oli Eestis krooni käibelevõtmine. «Päris raha» loodeti toovat pöörde majandussuhetes.

Samal päeval avati Eesti Näituste paviljonides Soome ekspordivõimalusi tutvustanud näitus Finnish-Expo 92. Kuigi mess toimus viiendat korda, oli see esimene taasiseseisvunud Eestis. Messikorraldaja Prico OY juhi Pirkko Erkkilä kinnitusel oli see põhjalikem Soome tutvustus Eestis ning tähtis ettevõtmine ärimeestele seoses uue turu avanemise ja tagasilöökidega Soome majanduses. Avamisel viibisid koos peaministritega välismajandusameti peadirektor Mehis Pilv, välisminister Lennart Meri ja majandusminister Heido Vitsur. Lindilõikamise au kuulus Soome suursaadikule Eestis Jaakko Kaurinkoskile ja kaubandusminister Aleksander Sikkalile. Külastajaterohkel messil osales üle 80 firma, mida oli viis korda enam kui aasta varem. Tuntud nimede Neste, Tikkurila, Partek, Kemira, Saarioinen, Finlayson, Rautaruukki ja Stockmann kõrval olid esindatud väiksemad ettevõtted, kes otsisid siit koostööpartnereid.

Aho jõudis kohtuda veel Eesti ülemnõukogu esimehe Arnold Rüütli ja välisminister Lennart Meriga ning korraldada enne lahkumist vastuvõtu mustpeade majas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles