Soomes jõustus samasooliste abieluseadus

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vapautuspäivät 1980
Vapautuspäivät 1980 Foto: Arhiiv / Vapautuspäivät

Tänasest jõustus Soomes sooneutraalne abieluseadus, mille Soome parlament 2014. aasta oktoobris vastu võttis. Seaduse vastuvõtmise poolt oli toona 105 ja vastu 92 rahvaesindajat. Eduskunta koosseisu kuulub 200 saadikut.

President Sauli Niinistö kiitis seaduse heaks veebruaris 2015. aastal.

Seadus töötati välja kodanikueelnõuna, st tavakodanike koostatud seaduseelnõuna, mis peab koguma parlamenti jõudmiseks 50 000 allkirja. 2013. aasta lõpul, mil eelnõu parlamendile üle anti, oli allkirju 167 000.

Samasoolistel paaridel on Soomes juba 2002. aastast olnud võimalus oma suhe ametlikult registreerida, kuid abiellumis-, laulatus- või adopteerimisõigust väljastpoolt peret neil seni siiski pole olnud.

Teadaolevalt saab tänasest päevast – 1. märts 2017 – kümnete samasooliste paaride pulmapäev. Avalikumalt ütlevad Helsingis toimuval Vihdoin vihille ehk Lõpuks ometi abiellume -ühitseremoonial oma jah-sõna ühtekokku kaheksa samasoolist paar. 

Soome on 12. Euroopa riik, kus samasoolistel on seaduslik õigus abielluda.

Teadlikult vaigistatute ajastu

Samasooliste abieluseaduse jõustumine on ka olulisel kohal Soome juubeliaasta sündmustekalendris. Vikerkaarevärviline Soome – kava on eraldi üleval juubeliaasta kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles