Soome kohalikud valimised võitis Koonderakond

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Koonderakonna juhil Petteri Orpol on põhjust pärast kohalikke valimisi rõõmustamiseks.
Soome Koonderakonna juhil Petteri Orpol on põhjust pärast kohalikke valimisi rõõmustamiseks. Foto: LEHTIKUVA/REUTERS

Soomes pühapäeval peetud kohalikud valimised võitis Koonderakond (Kokoomus), kogudes 20,7 protsenti häältest.

Teise tulemuse said sotsiaaldemokraadid, keda toetas 19,4 protsenti hääletanutest. Kolmandal positsioonil on Keskusta (Keskerakond) 17,5 protsendi häältega.

Suurimad võitjad on Vihreät (rohelised), kes kogusid 12,4 protsenti häältest. Suurimaks kaotajaks on erakond Perussuomalaiset (Põlissoomlased), keda toetas 8,8 protsenti hääletanutest. Sama tulemuse sai ka Vasemmistoliitto (Vasakliit).

RKP-le (Suomen ruotsalainen kansanpuolue ehk Rootsi Rahvapartei) andis hääle 4,9 protsenti ja Kristillisdemokraatit ehk KD (kristlikele demokraatidele)  4,1 protsenti valimas käinutest.

Kohalikel valimistel osales 58,8 protsenti valijaskonnast.

Põlissoomlased seisavad teelahkmel

Soome kohalikel valimistel enim toetust kaotanud erakonna Põlissoomlased peasekretär ütles täna, et partei ei saanud oma toetajaid hääletuskastide juurde ning et valitsuses olemine maksis kätte.

«Inimesed pidasid Põlissoomlasi alternatiivina valitsusele, me ei dikteerinud sündmusi ega saanud oma asju (valitsuses) korralikult läbi surutud,» lausus Riikka Slunga-Poutsalo rahvusringhäälingule Yle.

Slunga-Poutsalo sõnul on kõikidel erakondadel ühine probleem – inimesed ei usalda poliitikat ning arvatakse, et poliitika kaudu pole võimalik midagi mõjutada.

Timo Soini. Foto:
Timo Soini. Foto: Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Erakonna pikaaegne juht Timo Soini oli juba varem teatanud, et ei kavatse eelseisvatel juhivalimistel uuesti kandideerida. Slunga-Poutsalo sõnul tähendab Soini lahkumine erakonnale uut algust.

Sotsiaaldemokraatide peasekretär Antton Rönnholm ja tema Roheliste ametivend Lasse Miettinen mõlemad olid seisukohal, et Soni lahkumise järel liiguvad Põlissoomlased poliitilisel spektril paremale, muutudes senisest konservatiivsemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles