Soome presidendiloss avab huvilistele uksed

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendiloss
Presidendiloss Foto: Soome 100 portaal

Soome juubeliaasta auks avab Helsingi kesklinnas paiknev presidendiloss huvilistele koguni neljaks päevaks oma uksed. Kel soovi lossi seestpoolt kaeda, neil tasub end juba aegsasti järjekorda sättida, sest varasem kogemus näitab – uudistajaid on rohkesti.

Kolmapäeval, 10. mail, reedel 12. mail ja laupäeval, 13. mail saab lossi näha kell 10 –16. Neljapäeval, 11. mail on lossi uksed avatud kell 10–18.

Soome presidendi kantselei teatel tasub huvilistel aegsasti järjekorda tulla, sest külalisi võetakse vastu kuni uste sulgemise hetkeni.

Sisse pääseb ekskursioonile lossi külguksest, mis asub aadressil Mariankatu 2. Tutvumistiir lõpeb Pohjoisesplanaadi poolse värava juures (pildil).

Avatud uste päeval saab näha presidendilossi olulisemaid saale, ringkäik kestab umbkaudu tund aega. Ekskursioonil ei ole küll eraldi giidi, ent kõik oluline on varustatud vastavate siltidega. Samuti on saalides publikut ootamas presidendikantselei töötajad, kes on külaliste küsimustele lahkelt vastamas.

Esimest korda avas lossi uksed rahvale president Tarja Halonen. Oli detsember 2009. Nii sündis ka see juuresolev pildigalerii, mille taustal kõlab Johann Straussi «Lood Viini metsadest»:

Saalides on spetsiaalselt külastajatele üles seatud fotonäitus, mis tutvustab lähemalt Soome presidendi tööpäeva ajal, mil rahvas riigijuhti avalikkuse ees ei näe.

Soome juubeliaasta auks avatakse samal moel huvilistele vaatamiseks ka Soome presidendi ametiresidents Mäntyniemis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles