Hanso: Eesti-Soome kaitsekoostöös on toimumas murrang (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Hanso.
Hannes Hanso. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimehe Hannes Hanso hinnangul on Eesti ja Soome kaitsekoostöös toimumas murrang.

«Me oleme kahepoolses kaistekoostöös praegu murrangulises ajajärgus,» ütles teisipäeval koos Soome kaitseministri Jussi Niinistöga 2. jalaväebrigaadi külastanud Hanso. 2. jalaväebrigaadi koosseisus osaleb õppusel Kevadtorm rühma-suurune Soome üksus.

«See on esimene aasta, kui Soome saadab reaalselt Kevadtormi õppusele osalema oma üksuse. See on reaalne tehnikaga kohaletulek, sõjaline koostöö. Varem on olnud vaatlejad, on olnud staabiohvitserid ja nüüd võib öelda, et selgroog on murtud sellel teemal,» rääkis Hanso.

«Ja põhjus väga lihtne. Kui Soomes on olnud tundlikke teemasid seoses näiteks Eestis õppustel osalemisega, kuna need on ikkagi NATO õppused - aga maailm meie ümber on muutunud ja ka Soome-Eesti suhted on muutunud,» rääkis Hanso.

«Järgmisel aastal, ma julgeks arvata, kui meil tuleb suur[õppus] Siil jälle, et siis ka soomllased leiavad selle koostöö vormi väga kasuliku ja ilmselt suurendavad oma kohalolekut,» ütles riigikaitsekomisjoni esimees.

«Ja sama, mida näeme Soomega toimub tegelikult ka Rootsiga, kellel on üldse esimene kord osaleda Kevadtormil. Nendel on täpselt sama temaatika. Me näeme kuidas need kunstlikud piirid - kes on NATOs ja kes ei ole - tegelikult lahustuvad,» märkis Hanso.

«Ma arvan, et praegu on meie kõikide huvi, et riikide vahel ei oleks kunstlikke piiranguid, et kes on NATOs ja kes ei ole - et teha võimalikult palju koostööd erinevates asjades, kuna meil on põhimõtteliselt identne nägemus julgeolekuohtudest meie regioonis,» lisas Hanso.

Soome kaisteminister Niinistö kohtus suurõppusel osalevate Soome  pioneerirühma kaitseväelastega ning külastas pioneeride harjutust.

«Ma tahtsin Kevadtormi külastada, sest see on esimene kord, kui Soome on siin reservüksustega,» ütles Niinistö Sõdurilehele. «Kusjuures see on üldse teine kord, kui Soome reservväelased osalevad rahvusvahelisel õppusel. Seega on see meie jaoks midagi uut ja me oleme oleme õnnelikud, et saame seda teha koos oma partneri Eestiga.»

Ka külastas Niinistö teisipäeval kaitseväe peastaapi ning kohtus õhtul kaitseminister Margus Tsahknaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles