Põhjamaade raamatukunstnike turnee Baltikumis algas Eestist

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
raamatupood Helsingis
raamatupood Helsingis Foto: Visit Finland

Eesti koole ja raamatukogusid külastavad neil päevil Põhjamaade tuntud ja tunnustatud  raamatuillustraatorid Linda Bondestam ja Jenny Lucander. Ringreis viib Soomest pärit kunstnikud kohtuma nii täiskasvanute kui kooliõpilastega ning tutvustama Põhjala raamatukunsti karget, mängulist ja kaasatõmbavat maailma.

Eile kohtuti raamatusõpradega Toila raamatukogus, täna jätkatakse Eesti-Soome kultuurisilla ehitamist koos Illuka kooli õpilastega, homme on kunstnikel mitmeid põnevaid tegevusi plaanis koos Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumi ja Pärnu Kuninga Tänava Põhikooli õpilastega. Edasi sõidavad kunstnikud Lätti ja Leetu.

Eestlasi ja põhjamaalasi ühendab armastus põnevate ja kaunite raamatute vastu. Igal aastal antakse Eestis välja 25 ilusaima raamatu auhinnad, mis toovad publiku tähelepanu alla need kõige-kõige kaunimas kuues teosed. Milline on aga Põhjala raamatuillustratsioon? Kuidas üldse raamatukunstnik just kõige õigema pildikeeleni jõuab? Just sellest kõigest tuleb kohtumistel juttu. Lisaks sellele on kooliõpilastega kavas kunstiõpitoad, kus lastakse raamatuillustratsioonide ainetel fantaasial lennata. 

Linda Bondestam
Linda Bondestam Foto: Põhjamaade ministrite nõukogu

Linda Bondestam (s. 1977 Soomes) ütleb: «Mind ei inspireeri ilmtingimata ilusad asjad. Kunstiteoseks võivad saada ka inetud eeslinnad oma prahiga.»

Ta on tänapäeva tuntumaid raamatukujundajaid Põhjamaades, kes on sel aastal nomineeritud ka Põhjamaade Nõukogu laste- ja noortekirjanduse auhinnale koos Ulf Starkiga ja raamatuga «Djur som ingen sett utom vi» («Loomad, keda keegi peale meie pole näinud»).

Ulf Starkiga koostöös sündinud lasteraamat «Diktaator» on tõlgitud paljudesse keeltesse ning jõudnud nii mitmele poole maailmas. 

Jenny Lucander
Jenny Lucander Foto: Põhjamaade ministrite nõukogu

Jenny Lucander (s. 1975 Soomes) on vabakutseline raamatukujundaja, kes teeb kaastööd ka ajakirjadele ning erinevatele kommertsväljaannetele. Lucander sõnab raamatukujunduse kui kunsti kohta nii: «Ma soovin vahendada rohkemat kui vaid ilusat pilti või head kompositsiooni. Minu töös peavad olema lugu, sõnum ja tunne, lõhn või meeleseisund.»

Lucander on õppinud raamatukujundust (ja isegi jutuvestmist!) Göteborgi ülikoolis, enne seda aga saanud hariduse ka sotsiaalteadustes ja sotsiaalpsühholoogias. Lucander on olnud nomineeritud Põhjamaade Nõukogu laste- ja noortekirjanduse auhinnale lausa kahel korral: 2016. aastal raamatuga «Dröm om drakar» («Unenägu lohedest», tekst Sanna Tahvanainen) ning 2017. aastal teosega «Vildare, värre, Smilodon» («Metsikum, kurjem, mõõkhambuline tiiger», tekst Minna Lindeberg).

Jenny Lucanderi ja Linda Bondestami turnee Eestis, Lätis ja Leedus toimub programmi Nordic Writers Crossing Borders raames, mille eesmärgiks on korraldada Põhjamaade autorite külastusi koolidesse, raamatukogudesse, et autoriloomingu kaudu tutvustada laiemalt Põhjamaade uudiskirjandust ja kultuuri, pakkuda mõttevahetust olulistel teemadel, ärgitada lugemishuvi, eneseväljendusoskust. Ringreisi korraldab Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles