Soomes toimus ajalooline nihe: mehi steriliseeritakse rohkem (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis võib ennast steriliseerida mees, kellel on vähemalt kolm last.
Eestis võib ennast steriliseerida mees, kellel on vähemalt kolm last. Illustratsioon: Panther Media/Scanpix

Soomes steriliseeris ennast esimest korda ajaloos rohkem mehi kui naisi. 

Soome võitlus sugude võrdsuse pärast võttis eelmisel aastal uue pöörde, kui esimest korda ajaloos läks steriliseerimise protseduuriks noa alla rohkem mehi kui naisi, kirjutab yle.

Soome tervise ja heaolu instituudi sõnul oli eelmisel aastal esimest korda rohkem kui pool steriliseerimisoperatsioonidest tehtud meestele.

2016. aastal läbis 2700 meest protseduuri, mis on 2100 naisega võrreldes küllaltki kaalukas arv. Terviseinstituudi sõnul tehakse protseduuri üle maailma, kusjuures selle tee valib aina vähem naisi. Samal ajal on meeste arv tõusnud või jäänud samaks.

Sterilisatsioon oli Soomes populaarseim 1990ndatel ja on sellest ajast saati vähenenud. Põhjuseks on uued rasestumisvastased vahendid ja kauem viivitamine pere loomisega.

Soomes võivad kõik üle 30-aastased inimesed ennast steriliseerida lasta ja kõige rohkem tehakse protseduuri vanuses 35–40. Kuigi steriliseerimine on lubatud ka teistel tingimustel, võib Eestis teha seda alates 35ndast eluaastast. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles