Ameerika vanim palkmaja on soomlasest väljarändaja ehitatud. Nüüd on see müügis!

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soomlane ehitas kord Ameerikasse palkmaja. Mitu sajandit hiljem on maja endiselt alles, hoolitsetud ja ... müügis. Milline on maja lugu, missugune kauba hind ja miks omanikud seda müüa soovivad? 

Nothnagle Cabin nimeline palkmaja on väidetavalt üks Ameerika Ühendriikide vanimaid omasuguseid. Hoone praegused asukad hellitavad lootust, et võivad oma elu viimased aastad veel koduste seinte vahel veeta. Ent täit kindlust neil pole, sest aegade alguses ehitatud maja on müügis.

Ajaloohõngulise reisikirja Atlas Obscura veebileht kirjutab, et hoone on ehitanud Soome aladelt kord väljasaadetud soomlased ning et ehitusaastad on vahemikus  1638–1643.

Ehitaja algse asukoha kohta andvat ajakirjal kinnitust nii ehitustöö stiil kui ka kvaliteet. Kvaliteetne töö on ajahambale vastu pidanud tubli 370 aastat.

Ameerika ajalooliselt väärtuslike ehitiste nimistusse 1976. aastal kantud hoone müügihind on 2,9 miljonit dollarit ehk umbes 2,5 miljonit eurot.

Kinnistu praeguse omanikud Harry ja Doris Rink elavad küll hoonega samal kinnistul, ent eraldi majas, mis pole ka teab mis uus – ehitusaasta 1700ndatel. Ajaloolisest palkmajakesest on viimase sajandi vältel kujundatud aga kenake muuseum, mida igal aastal külastab tuhandeid huvilisi.

– Olen alati soovinud hoida mälestust ajast, mis on olnud enne meid. Et me teaksime, kuidas varem on elatud, räägib mh giidina tuuri korraldav Harry.

New Jersey uudisteportaali NJ.com andmeil ostnud täna 88-aastane Harry Rink soomlasliku käejäljega maja 1968. aastal ära oma tädilt. 

– Hoone väärtust ei tajunud meist toona veel suurt keegi. Isegi mina mitte, ehkki maja oli mulle oluline, tunnistas Harry.

Isiklikke mälestusi on majas hulgem. Näiteks 1973. aastal pühitseti talu tulekolde ees Harry ja Doris pidulikult abikaasadeks. Philly.com portaali andmeil andnud paar toona ka lubaduse hoone oma elu lõpuni korras hoida. Nii on ka juhtunud ja mitte ainult. Perekond Rink on talu kõpitsenud just ajastule sobivalt ja ehitusstiilile iseloomulikult. Nii on mees näiteks suviti kraavist kaevatud saviga palgivahesid täitnud.

Kuidas aga teati, et just soomlane tegi?

Tegelikult alguses arvatigi, et maja on ehitanud ilmselt hoopis rootslane, sest just selles piirkonnas olnud sajandeid tagasi väljarändajate asutatud Uus Rootsi koloonia.

Ent onnikese tuleaseme konstruktsiooni ja palkide lõhesabamustriliste liitumiskohtade põhjal jõudsid ajaloolased lõpuks järelduseni, et tegu on soomlastele iseloomuliku käsi- ja puutööga, vahendab Ilta-Sanomat.

Ka hoone ehitanud mehe nimi selgus uurimustööde käigus. Kahjuks ei ole Benjamin Braman'i nimelisest mehest meie ajani midagi muud jäänudki.

– Mees, kes selle talu ehitas, oli vaieldamatul kunstnik, kiidab Harry.

Palkmaja uus omanik saab hoonega koos endale ka kõik talus esil oleva tavaari. Esemete hulgas on muuhulgas ka enam kui 300 aastat vanad jalatsid.

Müüki pandi maja mitmel põhjusel, üks peamisi on aga omanikepaari vanus. Siiski soovivad Doris ja Harry, et uus omanik lubab neil oma vanaduspäevad just sellel kinnistul veeta ning vana talumaja heaks veel üht-teist teha.

Allolevas videos esitlevad abikaasad oma majapidamist:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles