Festhearti avab Soome juubeliaasta mängufilm «Tom of Finland»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kultusfilm “Tom of Finland” esilinastub Eestis festivali raames oktoobri alguses.
Soome kultusfilm “Tom of Finland” esilinastub Eestis festivali raames oktoobri alguses. Foto: Kaader filmist

EV100 programmi kuuluva Festhearti festivali avafilmina jõuab 6. oktoobril kinolinale Soome 100. juubeli auks loodud ja tänaseks ka Oscari-nominatsiooni püüdma asunud eluloofilm «Tom of Finland».

Festivali programmijuhi Tiina Terase sõnul on tegemist väga võimsa filmiga ning selle esilinastusega Eestis. Filmidega «Polaarjoone sangarid» (2010 valminud «Napapiirin sankarit»), ja «Toriseja» (2014 valminud «Mielensäpahoittaja»), Eestigi vaatajatele tuttav režissöör Dome Karukoski on ekraanile toonud Soome ühe nimekaima kultuuritegelase loo.

«Tom of Finland» maailmaesilinastus toimus aasta algul, veebruaris Göteborgi filmifestivalil. Eesti kinodesse jõuab film alates 13. oktoobrist.

Festivali Festheart peakülaliseks on USA näitleja ja lavastaja Gerald McCullouch, kes esitleb Rakvere publikule oma esimest täispikka mängufilmi «Issi» (Daddy, 2015). Komöödia ja tragöödia piiril balansseeriva linaloo peaosalist Colinit kehastab lavastaja McCullouch, kes on filmi aluseks võtnud ekraanipartneri Dan Via samanimelise näidendi. Festivalile külaliseks saabuva McCullouchi näitlejakarjäär on kestnud üle 25 aasta. Tema tuntumateks töödeks on filmitriloogia «BearCity» ning kümme aastat osalemist teleseriaalis «CSI kriminalistid».

Festivali põhiprogrammis on ka kaks helget noortefilmi esimesest armastusest. Prantsusmaal resideeruva Leedu režissööri Alantė Kavaitė «Sangailė suvi” (Sangailės vasara, 2015) jutustab 17-aastasest Sangailėst, kes unistab piloodiks saamisest, kuid kardab kõrgust. Suvevaheajal kohtub ta omavanuse tüdruku Austega, kes on julge ja isepäine. Tüdrukute sõprusest kasvab välja suveromanss.

Teismelise Phili, tema pere ja sõprade suhted on luubi all Saksamaal valminud noortefilmis «Maailma keskpaik» (Die Mitte der Welt, 2016). Natuke kergemat meelelahutust pakub itaalia film «Mina ja tema» (Io e lei, 2015). Selles Maria Sole Tognazzi lavastatud komöödias on peaosalisteks Itaalias väga hinnatud näitlejannad Margherita Buy ja Sabrina Ferelli, kelle kehastatud näitlejanna Marina ja arhitekt Federica on oma viieaastases suhtes jõudnud kriisi.

Põhiprogrammi lisandub veel kaks mängufilmi, kõrvalprogrammides on vaatamiseks nii dokumentaalfilme, mängufilme, lühifilmiprogramm kui ka teleseriaal. Festivali programmijuht Tiina Teras rääkis, et Festhearti-sarnast festivali pole Eestis varasemalt toimunud ning sellepärast on tegemist väga erilise üritusega.

«Kinomajas sai 1996. aastal korraldatud esimene filminädal, huvi selle vastu oli suur. Selles on nüüd 21 aastat möödas,» kõneles Teras festivali infoõhtul.

«Mujal maailmas on sellesisulisi filmifestivale korraldatud juba 30–40 aastat,» ütles programmijuht. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles