100-aastane Soome pidutses koos presidendiga USA-s

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome president Sauli Niinistö ja proua Jenni Haukio viibivad 19. septembrini Ameerika Ühendriikides, kus tähistatakse just neil päevil Soome iseseisvuse juubelit. Rahvapidustused algasid New Yorgis juba mõni päev varem. Presidendipaari pidulik vastuvõtt toimus 16. septembril Washingtonis.

President Niinistö tänas oma kõnes kõiki soomlasi ja ameeriklasi, kes on aegade jooksul kahe maa ühtsust suurendanud ning teine teisel pool Atlandi jätkuva partnerluse nimel tööd teinud.

«Täna on Soome ja Ameerika Ühendriigid tihedamalt seotud kui eales varem,» kinnitas president oma kõnes.

Vaid kaks nädalat varem kohtus Niinistö Washingtonissa USA presidendi Donald Trumpiga. Seekord presidendid ei kohtunud. 

«Kaks korda sama kuu vältel kohtuda – see pole mul kombeks,» naljatles president.

Niinistö tõi galaõhtul peetud kõnes välja muuhulgas ka Soome juubeliaasta teema Yhdessä ehk üheskoos. 

«Üheskoos tegutsemine on meie iseseisvuse eeldus. On seda alati olnud,» rõhutas ta. «Sooline võrdsus, võimaluste mitmekülgsus ja laiapõhjaline haridus on meie ühiskonda liitev jõud. See on meie rahvusliku identiteedi tagatis.»

Ühiseid lahendus otsides

Ühtsuse ja koostegemise tähtust rõhutas president ka rahvusvahelisele olukorrale viidates. 

«Elame ohtlikul aja(stu)l. On jõude, mis tahavad meie ühiskonnas ja riikide vahele erimeelsusi külvata,» nentis president. Ta viitas ka Soome kui Arktika nõukogu praeguse eesistujariigi seekordsele teemale «Ühiseid lahendusi otsides». Sõnum sobib presidendi meelest ka rahvusvahelises päevapoliitikas laiemaks kasutamiseks.

Presidenti Niinistö rõhutas, et soomlastel on põhjust oma ajaloo üle uhkust tunda: «Oleme vaesest riigist teinud ühe maailma stabiilseima ja edumeelseima maa. Selleks, et meie edulugu võiks jätkuda, vajame üha enam leidlikust ja uuendusmeelsust,» rõhutas Niinistö.

Washingtoni visiidi käigus kohtus president muuhulgas ka Alaska senaatori Dan Sullivani, Delaware senaatori Chris Coonsi ja Marylandi senaatorin Ben Cardiniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles