Just nüüd: Soome juubeldab toidumessil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas saab just nüüd proovid soomlaste leiutis ja viimaste aastate popimat toiduleidu, mille eestikeelne nimi on rebitud kaer. Tegemist on valgurikka leiuga, mis asendab edukalt nii liha kui ka tofu. Samas saab aimu ka Soome juubelimenüüst, mida pakutakse kõikjal üle maailma paiknevates saatkondades. Omaette maitseelamus on tõrvasiirupiga maitsestatud õrnsoolalõhe.

Alumisele pildile püütud portsjoni seadis spetsiaalselt Soome 100 portaali lugejatele apetiitsena esile rebitud kaera (pulled oats) maailma toidulauale toonud firma Gold&Green peakokk Mikko Lehmuskallio.

Soome edukaim leiutis – nyhtökaura ehk rebitud kaer / Mikko Lehmuskallio
Soome edukaim leiutis – nyhtökaura ehk rebitud kaer / Mikko Lehmuskallio Foto: Piret Kooli

Suupistes koosneb kolmes kihist: seemnenäkkärile on seatud kiht kollase kõrvitsa püreed ning kõige otsa rebitud kaer, mis on maitsestatud karamelliseeritud sibulate ja röstitud ürtidega rikastatud õliga. Mõnusa maitsenüansina on suutäis kaunistatud maasikabalsamicoga.

Täiusliku valgu otsija unistus

Pulled Oats'i kaubamärk tuli käesoleva aasta septembris rahvusvahelisele turule korraga nii Eestis kui ka Rootsi. Just nüüd esitleb firma ka oma kaubamärgi uut kujundust – Soome kunstnik Toni Haloneni kujundatud kaerakõrrega tiigrit

Mida ühist on aga tiigri, kaeral ja Soomel? Õige vastus on loomulikult tervislikult nälga leevendav edulugu. Ent tiigri valik viitab korraga nii rebitud kaera tehnoloogia kodumaale ehk Aasiale kui ka loomale, kes kiskja staatusest hoolimata on toitu valides siiski üsna valiv. Seega on küsimus ennekõike paremate valikute tegemises. 

Keskkonda armastav liha-aseaine on tehtud põhjala kaerast (kaeraklii, täisterakaerajahu, kaeravalk) ja kaunviljadest (hernevalk, põldoavalk)  ning sisladab 29,8% valku ning mitteühtegi e-ainet. Toote mahlakas struktuur talub kuumust, sobib küpsetamiseks ning võtab omaks mistahes maitse. 

Teadaolevalt on rebitud kaera võimalik täna osta ka juba Tallinnast. Ühtekokku on tootmises praegu neli erinevat versiooni: nude, tomato, monday ja ginger.

Järgnevas videos kõneleb rebitud kaera leiutaja Maia Itkonen muu hulgas sellest, et iga eduloo taustal on ajastus. Antud juhul oli see soomlaste ühtäkki suurenenud valguvajadus ning taimetoiduihalus: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles