Soome vähemusrahvused valivad kultuurinõukogu

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Soome saatkond / Hannele Valkeeniemi

Soome vähemusrahvuse kultuurinõukogu valimised toimuvad 17.-19. novembril ja 21-liikmelisse kultuurinõukogusse kandideerib 7 valmisringkonnas kokku 34 inimest. Valimispakett saadetakse valimise nädalal soome rahvusnimekirja kantud isikutele postiga koju.

Nii kandideerida kui ka kultuurinõukogu valida saavad Eesti kodakondsusega soome vähemusrahvuse rahvusnimekirja kantud inimesed. Eesti Ingerisoomlaste Liidu esimehe Maire Petrova sõnul kuulub rahvusnimekirja 2468 inimest, kellest viimase alusel moodustatud valijate nimekirjas on 2372  inimest. Valijad hääletavad posti teel.

Kolmeks aastaks valitav kultuurinõukogu on Eestis elavate ja Eesti kodakondsusega soomlaste kultuuriomavalitsuse juhtorgan. Kultuuriomavalitsus on piirideta omavalitsus, mis koondab kõiki eestisoomlasi ja eestisoome ja ingerisoome kultuurist huvitatuid ning tegeleb kultuuripärandi säilitamise, kaitsmise ja edendamisega.

Eestis elavatele vähemusrahvustele andis võimaluse kultuuriomavalitsusi moodustada 1993. aastal vastu võetud vähemusrahvuse kultuuriautonoomia seadus. Seni on Eestis seda võimalust kasutanud kaks rahvusrühma — ingerisoomlased ja eestirootslased. Ingerisoomlased valivad kultuurinõukogu teist korda.

Täiendav info Eesti Ingerisoomlaste Liidu kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles