Filmisoovitus: Sibelius, Aino ja armastus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sibelius oma Ainoga
Sibelius oma Ainoga Foto: Kaader filmist

Äsja Soome sajandi suurimaks kultuurimõjutajaks valitud Jean Sibeliusest on sündinud mitu filmi. Üks neist, täispikk mängufilm linastub kohe Pärnus. Linateosest jagab arvamusi, ent vaatamist väärt on see kindlasti.

Režissöör Timo Koivusalo mängufilm «Sibelius» (2003) linastub Pärnus Uue Kunsti muuseumis (Esplanaadi 10, Pärnu) kahel korral: neljapäeval, 30. novembril kell 17.00 ja pühapäeval, 3. detsember kell 16.00.

Legendaarse looja meenutamiseks on käesoleval aastal kaks suuremat põhjust: Soome iseseisvuspäeva (6.12) -sündmustele lisaks on 8. detsembril Sibeliuse 152. sünniaastapäev. Sel päeval lehvivad Soomes ka riigilipud. Kurvema tähtpäevana tähistati sügisel aga helilooja 60. surma-aastapäeva. 

«Sibelius» on Tomi Koivusalo 2003. aastal valminud mängufilm Jean Sibeliusest. Filmibiograafias näeme kuidas tagasihoidlikust ja häbelikust muusikatudengist Sibeliusest (Martti Suosalo) kasvab Soome kõige andekam ja tuntum helilooja. Tema armstatud ja hilisemat abikaasat kehastab nooremana Miina Turunen. Vananevat Sibeliust kehastab filmis Heikki Nousiainen ja tema abikaasa Ainona näeme Seela Sellat. Filmi tegevustik toimub ajas edasi-tagasi tagasi liikudes.

Lisaks muusikale räägib film helilooja armastusest abikaasa Aino vastu, me näeme selle ajastu sotsiaalseid faase, rahvuslikku ärkamist ja muusiku sugulasi. Ühtlasi on see kolme aasta jooksul valminud linateos esimene täispikk mängufilm kuulsa helilooja elust. 

Noore Sibeliuse rollis Martti Suosalo
Noore Sibeliuse rollis Martti Suosalo Foto: Kaader filmist

Filmifestivali «SIIN PÕHJATÄHE ALL – Soome 100» filmikava on valminud Pärnu Filmifestivali ja Uue Kunsti Muuseumi koostööna. Kava on koostanud Mark Soosaar ja Vaiko Edur.

Filmid linastuvad soome keeles eestikeelsete subtiitritega. Pileti hind on kaks eurot, õpilased ja üliõpilased pääsevad filmiseansil tasuta.

Täiendav kava on leitav SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles