Palju õnne, Soome!

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud aasta detsember: presidendilossis antakse peolauale viimast lihvi. Magusavaagnatel on kohvikõrvaseks astelpaju-toorjuustukook, rukkipiparkoogid, marmelaad, vaarikamoosiga võiküpsised ja loomulikult Ellen Svinhufvudi tort. Soolaste suupistete valikus olid muu hulgas Karjala pirukad ja rääbise-rukkipirukas.
Möödunud aasta detsember: presidendilossis antakse peolauale viimast lihvi. Magusavaagnatel on kohvikõrvaseks astelpaju-toorjuustukook, rukkipiparkoogid, marmelaad, vaarikamoosiga võiküpsised ja loomulikult Ellen Svinhufvudi tort. Soolaste suupistete valikus olid muu hulgas Karjala pirukad ja rääbise-rukkipirukas. Foto: Matti Porre/Soome presidendi kantselei

Järgmisel nädalal pidutseb kogu Soome: riigi 100. sünnipäeva tähistamise tipphetk saabub iseseisvuspäeval, 6. detsembril, kui soomlased süütavad kodude akendel kaks sinivalgetes lipuvärvides küünalt ja presidendiloss avab pidulikuks vastuvõtuks uksed. Rõõmustame koos naabritega ja teeme endagi õhtu magusaks mandlitordiga, millest on aastakümnetega saanud Soome presidendi vastuvõtu magusaklassika.

«Ellen Svinhufvudi mandlitort kui presidendilossi signatuurmaius sobiks tänavugi pidulistele suurepäraselt,» leiab Pille Petersoo. Sel on Soome toiduajaloos väärikas koht ja, ime küll, tort on moodsa aja toidukaanonitele kohaselt ka gluteenivaba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles