Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

Hongkongi politsei tulistas meeleavaldajat, protestijad süütasid inimese (3)

Copy
Hongkongi korrakaitsjad meeleavaldajat kinni pidamas.
Hongkongi korrakaitsjad meeleavaldajat kinni pidamas. Foto: ANTHONY WALLACE/AFP/Scanpix

Hongkongi politseinik tulistas täna hommikul maskides meeleavaldajaid, tabades neist vähemalt üht. Hiljem süüdati vaidluse käigus Pekingi-meelne vastuprotestija.

Täna hommikul Sai Wan Ho piirkonnas aset leidnud vahejuhtumit oli näha Facebookis edastatud otseülekandes.

Politseinik haaras relva, püüdes meeleavaldajate poolt blokeeritud ristmikul kinni võtta üht maskis meest. Teine mees lähenes politseinikule ja sai ilmselt tabamuse rindkere piirkonda. Ta kukkus kiiresti maha ja haaras vasakust küljest. Mõni sekund hiljem tegi politseinik veel kaks lasku ja veel üks maskis mees kukkus maha.

Hiljem oli näha, kuidas politseinikud mõlemad mehed kinni võtsid. Esimese mehe kõrval oli vereloik. Ta oli liikumatu, kui politsei püüdis tema käsi kinni siduda. Teine mees oli teadvusel ja rääkis korravalvuritega.

Anonüümsust palunud politseiallikas kinnitas AFP-le, et Sai Wan Ho piirkonnas tulistati rohkem kui üht meeleavaldajat lahinglaskemoonaga ning et selle kohta tehakse avaldus.

Hiljem valati arvatav Pekingi-meelne vastuprotestija üle süttiva vedelikuga ja pandi põlema. Esmalt toimus mehe ja meeleavaldajate rühma vahel vaidlus, mille järel mees hakkas rühmast eemalduma. Kuid vastastikuste solvangute vahetamise saatel lähenes mees rühmale uuesti.

Seejärel läks mehe juurde musta riietatud maski kandev isik, kes valas ta vedelikuga üle ja süütas tulemasinaga põlema. Ründaja põgenes sündmuskohalt.

Väidetavalt oli põlema süüdatud mees aidanud varem Hongkongi korrakaitsjatel meeleavaldajaid laiali ajada.

Hongkongi märulipolitsei.
Hongkongi märulipolitsei. Foto: DALE de la REY/AFP/Scanpix

Tänane vahejuhtum on kolmas kord, kui Hongkongi politsei kasutas meeleavaldajate vastu lahinglaskemoona. Esimene juhtum leidis aset 1. oktoobril, mil Hiina Rahavavabariik tähistas 70. aastapäeva. 4. oktoobril tulistasid korrakaitsjad teismelist poissi jalga.

Meeleavaldajad asumas teetõkkeid püstitama.
Meeleavaldajad asumas teetõkkeid püstitama. Foto: THOMAS PETER/REUTERS/SCANPIX

Tänased meeleavaldused on ühed kõige jõhkramad alates protestilaine algusest kevadel ning ebaharilikuks muudab vägivalla see, et jõhkrutsemine toimub päevasel ajal. Tavaliselt on vägivald puhkenud õhtuti, kui korrakaitsjad üritavad meeleavaldajaid laiali ajada.

Laupäeval leinati päev varem vigastustesse surnud meeleavaldajat, kes kukkus politseiga eelmisel nädalal puhkenud kähmluse käigus parkimismajast alla.

Carrie Lam.
Carrie Lam. Foto: DALE de la REY/AFP/Scanpix

Hongkongi tegevjuht Carrie Lam kinnitas täna, et tema administratsioon ei säästa pingutusi, et teha lõpp linnas enam kui viis kuud kestnud valitsusvastastele protestidele, kuid välistas järeleandmised.

Lam ütles ajakirjanikele, et ei soovi laskuda üksikasjadesse, kuid tema avaldus õhutab tõenäoliselt spekulatsioone, et oodata võib karmimaid politsei- ja õiguslikke meetmeid.

Lam kinnitas, et protestijate poliitiliste järeleandmiste nõudmistele ei tulda mingil juhul vastu. 

«Kui peaks esinema veel soovmõtlemist, et Hongkongi omavalitsus annab vägivalla eskaleerumise tagajärjel survele järele ja rahuldab niinimetatud «poliitilised nõudmised», siis kinnitan selgelt: seda ei juhtu!» ütles Lam. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles